• Sylvia Leo Jern packar upp en inkommen låda och hittar en heminredningsdetalj i form av en klocka. På möbelavdelningen hos Myrorna finns speglar, bokhyllor, stora skåp och mycket annat. Foto: Leif Larsson

Här byter möbler ägare

Möbler är en av avdelningarna hos Myrorna. Hit lämnas allt från små heminredningsdetaljer till stora skåp. – En del säljs efter fem minuter, medan annat kan ta en vecka, berättar Sylvia Leo Jern, säljare i butiken i Norrköping.

En del människor vill bli av med sina gamla möbler medan andra ser dem som dyrgripar eller fynd. Hos Myrorna ser man till att den här ägarbytarproceduren blir verklighet.

– Vi har ingen rusning efter renoveringsobjekt men en del kunder har gått renoveringskurser och köper möbler som de rustar upp, målar om och sedan säljer vidare. Det är en hobby för dem. Kul, tycker Sylvia.

I butikens utbud finns allt från fåtöljer, soffor och stora skåp till pinnstolar.

– Det som kommer in minst är pinnstolar. Men när de väl kommer så går de ofta åt fort, upplyser Anna-Lena Andersson, butikschef hos Myrorna i Norrköping.

Det udda säljs fort

Sylvia och Anna-Lena berättar om kundernas köpvanor.

– Kontorsmöbler är mest svårsålda. Även stora skåp kan vara svåra, säger Anna-Lena.

– Lägenheter ser inte ut som förr och därför kan stora skåp vara svåra att sälja. Även tredelade bokhyllor.

– Teakmöbler är folk däremot mycket intresserade av. Studenter köper speciella grejor och en del vill byta ut det som de har hemma mot det som är mer trendigt, fortsätter Anna-Lena.

– Över huvud taget så är udda, äldre saker populära och går åt fort. Vi säljer det som är från 1950-, och 1960-talet, och äldre ändå, tillägger Sylvia.

Möblernas omloppstid i butiken är mycket olika. Ibland hinner personalen knappt prismärka varan, andra gånger tar det betydligt längre tid innan möbeln hittar ny ägare. Alla möbler som kommer in säljs dock till slut.

– Ibland fattar man inte varför en möbel är kvar. Sedan är den plötsligt borta. Det gäller att rätt kund kommer in, påpekar Sylvia Leo Jern.

Ska vara säljbara

Anna-Lena berättar att man åker ut och bedömer möbler innan man tar in dem. Butiken är ju ingen mellanstation på väg till tippen.

– Vi klargör för de som vill lämna in att det måste vara en säljbar möbel. Långt i från alla är det. Nyligen var vi ute på sex hämtningar och resultatet blev att vi tog in tre möbler.

Myrorna har omkring 35 butiker i landet och tillhör Frälsningsarmén. Överskottet på försäljningen går till hjälpbehövande i samhället. År 2012 blev överskottet i Sverige 47,7 miljoner kronor.

– Resultatet för 2013 är inte klart än men vi hoppas att det blir ännu mer, avrundar Sylvia Leo Jern och Anna-Lena Andersson unisont.