• Anna Ringholt hälsar på i hästhagen. Hon är verksamhetsledare på Åby Ridskola som samverkar intimt med Åby Ridklubb. Här är det dagligen massor av aktiviteter runt hästar. Foto: Leif Larsson
  • En av hästarna på Åby Rid- och Träningscenter som är samlingsnamnet för Åby Ridklubb och Åby Ridskola. Foto: Leif Larsson
  • Anna Ringholt med tre av de 28 hästar som Åby Ridskola förfogar över. Varje vecka kommer omkring 210 personer för att rida. Foto: Leif Larsson

Här är det ständiga hästaktiviteter

På Jursla Gård huserar Åby Ridklubb och Åby Ridskola. Här är det ständiga aktiviteter. – Ingen dag är den andra lik. Här får jag jobba med hästar, människor och lite av varje som administration eller skruva ihop en skottkärra. Det är ett roligt jobb, bedyrar Anna Ringholt, verksamhetsledare på ridskolan.

Klubben är ideell, ridskolan ägs privat men parterna samarbetar intimt och det hela går under namnet Åby Rid- och Träningscenter. Strax norr om Norrköping finns denna breda verksamhet. Anna Ringholt guidar runt bland de många hagarna och stallarna och idylliska röda hus. Och berättar.

– Antalet medlemmar i klubben ökar hela tiden och nästa år är vi nog 400. De flesta kommer från Åby och Jursla. Det är också den nästa största tävlingsklubben med 90 licensierade ryttare runt om i Sverige, flest i Östergötland. I år har vi för första gången ett lag i elitallsvenskan i hoppning. Tävlingarna börjar i vår och målet är att nå finalen i Falsterbo i juli.

I alla åldrar

Klubben arrangerar också de stora tävlingarna Norrköping International Horse Show och Norrköping Horse Show varje år. Ridskolan ståtar också med imponerande siffror. Som att man har lektioner sju dagar i veckan, alla dagar på året utom midsommarafton. Varje vecka är det cirka 210 personer som sitter upp.

– Det finns elever i alla åldrar och den yngsta är fyra år. Ridskolan förfogar över 28 hästar och den minsta är en meter och den största 1,80 och sedan är det ett spann däremellan. Vi har bland annat shetland, connemara, fjording och halvblod. Jag tycker en ridskola ska ha många färger, raser och storlekar så eleverna får lära sig olika hästar. Vi satsar på stabila och välutbildade hästar, säkerheten är viktig, understryker verksamhetsledaren.

Ridläger är en annan del i verksamheten. Varje sommar anordnas omkring tio läger, både rena träningsläger såsom vuxen- och familjeläger. Oftast sträcker de sig över en vecka.

– Det brukar vara 25-30 personer på varje läger, det är får inte vara för många, vi är måna om att behålla kvaliteten. Ungdomar från hela Sverige kommer till lägren, omvittnar Anna.

Som en fritidsgård

En ridklubb fungerar ofta som en fritidsgård och nu får klubben i Åby chansen att vara det "på riktigt". Utbildningsnämnden i kommunen stöttar klubben ekonomiskt och en nyanställd ledare på ridskolan har nu hand om en ny verksamhet för de som är 10-12 år. Två eftermiddagar i veckan kommer omkring 20 ungdomar för att lära sig om häst men även annat.

– Man får ett mellanmål, kanske hjälp med läxor. Vi delar med oss av en värdegrund, hur man ska vara mot varandra och lär även ut vad som är bra att äta. Alla kanske inte har det så lätt hemma och vi har märkt att en del tjejer känner sig stressade. I stallet kan de känna mindre press och vara sig själv. Inriktningen är mot de som är 10-12 år men vi säger inte nej till de som är nio eller 13. Även de som inte är medlemmar är välkomna, redogör Anna.

Nya omklädningsrum

Uppdragsstöd från kultur- och fritidsnämnden är ett annat välkommet inslag. Det hjälper klubben att fostra skötare, ledare och behålla medlemmar längre i klubben. De båda stöden samverkar för att höja kvaliteten på verksamheten ytterligare. Claes Pettersson äger ridskolan som han startade 1973.

Anna Ringholt utbildar tillsammans med bland annat Johanna Törnkvist och Karin Nilsson. Ridklubben äger ridhuset medan kommunen äger fastigheten i övrigt. Önskemål finns alltid om utveckling och Anna nämner ett.

– Vi hoppas kunna bygga nya omklädningsrum, det som finns nu är väldigt litet.