• Välkomna in! En kvartett konsthantverkare öppnar porten och bjuder in till sin nya butik som öppnar den 30 april. Från vänster: Lena Carnebring, Lasse Johansson, Ann Kåge och Anders Fredin. Foto: Leif Larsson
  • Här är några alster gjorda av Ann Kåge och Anders Fredin. Ann står för keramiken och Anders för smidet. Foto: Leif Larsson
  • Några produkter som har skapats av Lena Carnebring och Lasse Johansson. Lena är ansvarig för det textila, Lasse för allt annat. Foto: Leif Larsson

Hantverkare öppnar ny butik

Den 30 april invigs en ny butik med konsthantverk i Söderköping. Fyra lokala konsthantverkare samarbetar och ställer ut och säljer sina alster i ett litet hus på en gård från 1700-talet. Slöjdgården blir butikens namn.

– Det blir både butik och galleri. Allt som finns i butiken kan man köpa, det blir både konst och konsthantverk, berättar Ann Kåge, en i kvartetten.

Hon arbetar i keramik och de tre övriga är Lena Carnebring som sysslar med textilhantverk, Lasse Johansson med akvarellmålning, smide och mycket annat och Anders Fredin ägnar sig också mestadels åt smide men även åt bland annat trähantverk och textil.

Butiken är inhyst i två rum på totalt 25 kvadratmeter i ett litet charmigt hus på en gammal kopparslagsgård på Skönbergagatan. Lokalen som var smedja tidigare tog Anders över för tre år sedan. När han flyttade smedjan till sitt hem dök tankarna upp om att använda huset till något annat. Han träffade två av de andra konsthantverkarna på höstmarknaden i Söderköping och planer tog form.

– Jag hade sett liknande samarbeten och tänkte att med en butik så kan man hjälpa varandra med att sälja sina produkter. Då får man dessutom tid över till att producera och man kan även dela på bland annat marknadsföringskostnader, förklarar han.

Inspirerar

Det är första gången de fyra egna företagarna samarbetar och Ann ser fler fördelar med det.

– Man är ofta ensam som konsthantverkare så det blir trevligt att göra något ihop. Dessutom kan vi säkert inspirera varandra i skapandet.

På Valborg slås alltså portarna upp och sedan har de fyra ambitiösa öppettider. Under högsäsong, från midsommar och åtta veckor framåt, är det öppet sex dagar i veckan. Under övrig tid håller man öppet fyra dagar i veckan. Det blir således en året runt-butik.

– Vi hoppas att både turister och ortsbor kommer hit och tittar och köper lokalt producerat hantverk. Jag tror det finns behov av originella presenter och hos oss finns en kul blandning och saker man inte hittar i de stora köpcentrumen, påpekar Lasse Johansson.

Lyfter hantverket

Slöjdgården ligger nära konferensanläggningen Söderköpings Brunn och förhoppningen är att locka deras gäster.

– Här kan de fynda till det som får anses som extremt låga priser i förhållande till kvalitet och vad det kostar i exempelvis Stockholm, fortsätter Lasse.

Förutom att ställa ut egna alster så har kvartetten pratat om att i sommar låta andra konsthantverkare i några dagar visa upp sina verk i det lilla gårdshuset.

– Det är en perfekt lokal även för dem som inte har så mycket producerat. Det räcker med åtta saker längs en vägg så har man en utställning, konstaterar Lasse Johansson.

En annan idé är att försöka få till ett samarbete med Söderköpings Brunn. Kanske ha utställningar där och workshops i butiken för deras gäster. Anders Fredin tycker att de gör en viktig insats med sin butik.

– Det är svårt att lyfta hantverket i Söderköping. Nu försöker vi.