• Konståkaren Hanna Stafstedt, Norrköping, visar sin eleganta stil. 16-åringen har gått framåt mycket det senaste året. Foto: Leif Larsson
  • Hanna Stafstedt tränar väldigt mycket och är ambitiös i sina ansträngningar att bli en bättre konståkare. Foto: Leif Larsson

Hanna gör stora framsteg på isen

Konståkaren Hanna Stafstedt har gått framåt mycket under det senaste året. "Jag har bättre fart, klarar att hoppa högre och har bättre teknik i jämfört med förra året", berättar 16-åringen i Norrköpings konståkningsklubb.

Hanna Stafstedt är en stor talang i sin sport. Hon började redan som fyraåring med konståkning och på senare tid har hon förkovrat sig rejält.

– Jag blev A-åkare i år och har utvecklats mycket sedan Kim Zandvoort blev tränare, påpekar Hanna som speciellt i de två senaste A-tävlingarna lyckats väl.

Kim Zandvoort är en av huvudtränarna i klubben och hon berömmer Hannas ambitiösa inställning och beslutsamhet att lära mer.

– Hon har bra vilja, är noggrann, tränar mycket och är lätt att samarbeta med. Hon skulle kunna visa lite mer temperament, bli mer ilsken och mindre ledsen när det inte fungerar, säger tränaren, tittar på Hanna som med ett leende bekräftar det sista i uttalandet.

Vill hela tiden utvecklas

De goda egenskaperna är emellertid de dominerande. Hanna är sedan något år tillbaka A-åkare och det kan liknas vid att spela i allsvenskan i en bollsport. Ovanför A-åkare finns eliten som kan ställa upp i SM. Hanna har dock inget specifikt mål utan inriktar sig på att bli bättre hela tiden, höja sina prestationer.

– Jag tävlar mest mot mig själv. Jag jobbar på att kunna tävla lika bra som jag är på träning. Om man jämför med förra säsongen så går det mycket bättre nu, klargör hon.

Hanna är ännu junior och det betyder att hon tävlar i ett kort program som sträcker sig under två minuter och 50 sekunder eller kortare och i ett långt program som är tre och en halv minut. I det kortare ska man utföra tre hopp, tre piruetter och en stegsekvens. I det långa är det sju hopp, tre piruetter och en stegsekvens som gäller.

– Allt har ett värde och ger poäng så det gäller att vara taktisk och inte alltid välja det svåraste och då kanske missa poäng. När det är mindre viktiga tävlingar kan man testa de svårare hoppen då det spelar mindre roll om man misslyckas, förklarar Kim.

De olika hoppen

I konståkning är det sex typer av hopp som används; Salchow, Axel, Lutz, Ögel, Toeloop och Flip. Hanna har med alla i sina program.

– Jag har nu börjat med att öva på en trippel Salchow och en dubbel Axel. Och så tränar jag på att komma högre när jag hoppar vilket gör det lättare att komma runt och slutföra hoppet och inte landa för tidigt. Ju mer tid i luften desto större chans har man. Att ha bra rotation är ett annat sätt, berättar Hanna.

Hård träning

Norrköpingstjejen tränar synnerligen mycket, åtta ispass i veckan och två pass styrketräning. Men det blir aldrig tråkigt.

– Nej, faktiskt inte. Inte än iallafall, konstaterar konståkningstalangen Hanna Stafstedt. I klubben finns fler som kan konsten med att åka skridskor elegant. Nyligen kvalificerade sig ytterligare några till att vara A-åkare. Totalt finns det omkring 150 aktiva åkare i åldrarna tre till 19 år. Mest tjejer men även några killar.

– Vi har blivit fler och fler men just nu har vi inte tillräckligt med istider och tränare för att ta emot fler, upplyser Anneli Lindberg, en av huvudtränarna.