Hanna Domfors – Norrköpings stadsantikvarie

Hon är uppväxt i Örebro men flyttade till Norrköping för kärlekens skull. 2001 tog hon sin magisterexamen i bebyggelseantikvarie på Göteborgs universitet och i dag jobbar hon som stadsantikvarie på Norrköpings kommun. Utöver det har hon jobbat i Jämtland och Stockholm, bott i London och har två barn. Man kan säga att Hanna Domfors har många strängar på sin lyra.

Örebro kontra Norrköping. Två städer som Hanna Domfors tycker är rätt så lika många sätt. Den industrihistoriska bakgrunden, ett vattendrag som flyter förbi gator och torg. Det fick henne att direkt känna sig hemma när hon flyttade hit 2006.

Den första perioden efter flytten jobbade hon i Stockholm på Riksantikvarieämbetet och pendlade dagligen. Det har fått henne att förstå att de möjligheterna faktiskt fungerar.

– Det är fullt möjligt redan i dag. Även om jag åkte härifrån varje morgon så var jag oftast före mina Stockholmskollegor på jobbet, säger hon med ett skratt.

Inblandad i det mesta

2008 slutade hon på Riksantikvarieämbetet och tog i stället jobbet som konsult på ett byggföretag i Norrköping. Där agerade hon ledare för att bygga upp en antikvarisk verksamhet. Till slut såldes verksamheten och 2014 började hon sitt nuvarande jobb inom kommunen som stadsantikvarie.

– Det är spännande och utmanande. Men det är svårt att räcka till, det byggs så ofantligt mycket just nu och det ger ringar på vattnet och man satsar ju väldigt stort, vilket gör att jag blir inblandad i det mesta, säger Hanna Domfors.

En vanlig arbetsdag kan bestå av detaljplanemöten, titta på inkomna rivningsärenden med handläggare och just den här dagen så ska det diskuteras över Stortorgets framtidsplaner. Att kunna gå in som sakkunnig och med rådgivning till fastighetsägare är också en stor del av arbetsdagen. Med andra ord så är hon en enorm resurs inom kultur och miljö för hela kommunen. Hon förtydligar ändå att hon inte bara jobbar under kommunal regi utan kan också få uppdrag från privata aktörer eller privatpersoner.

Jämtland

Vi backar bandet till 2000-talets början och hur den då 26-åriga Hanna Domfors precis är färdigutbildad till bebyggelseantikvarie. Inte långt därefter fick hon sitt första jobb inom yrket och då på Länsstyrelsen i hemstaden Örebro. Då som handläggare inom kultur och miljö. Där var hon i fyra år innan hon drog vidare till Östersund som Jämtlands länsmuseum (Jamtli). Där kom ett EU-projekt i fokus om likheterna mellan svensk och norsk byggtradition. Så under två års tid reste hon mycket mellan länderna och fick vara med om flera pedagogiska utmaningar.

– Det var en jätterolig tid, men det var det som senare ledde mig vidare till Stockholm och till slut Norrköping, säger hon.

Fiollektioner

När Hanna lämnar jobbet vid arbetsdagens slut går mycket tid åt att umgås med familjen. Tillsammans med sin man har hon barnen Signe, 9 och Samuel, 5. Hundvalpen Ruffa är också en stor del av familjen. Båda barnen är musikaliskt intresserade och fiolspelandet är högsta prioritet just nu. Hanna är själv i samma tankesätt och försöker nu bli lika bra som barnen.

– Jag ska snart ta mina första fiollektioner, annars drar de snart ifrån mig alldeles för mycket, säger Hanna.

Musik och instrument har varit med henne under hela uppväxten. Som fyraåring började hon spela cello, och att börja redan i ett tidigt skedde är något som hon även vill anamma hos barnen. De fick i tidig ålder testa på instrument och idag är det en del av vardagen. Hon säger att det är roligt att se spelglädjen i barnen.

Säkra kulturutvecklingen

Just nu bor de i ett hus på Lindö och det har de gjort sedan 2010. Att påta och göra fint i trädgården är ett annat intresse som hon gärna ägnar en hel del tid åt. Även hunden Ruffa hjälper gärna till att gräva spontana rabatter. Olika trädgårdslökar är något som hon har fallit för den senaste tiden. Så att plantera både påsk- och pingstliljor för att göra blomsterlanden fina uppskattas av alla.

Tid för avkoppling får hon när de beger sig av till familjens sommartillhåll i Småland. Där finns också en trädgård som behöver skötas om, vilket Hanna inte har någonting emot.

Den stora drivkraften i livet säger hon är att man har ett jobb att känna sig stolt över. Att kunna göra bra kompromisser och hitta lösningar. Dessutom att känna att man är med och gör samhällsnytta och positiv utveckling för staden.

– Jag ser det som en jätteviktig del i det jag gör att säkerställa allas rätt till sitt kulturarv. För det är faktiskt det som jag och kollegorna här på Stadsmuseet gör, att vi har en stad som lever och förändras och människorna producerar ständigt nya avtryck som blir kulturarvet. Att därmed säkra att det går att ta del av utvecklingen, både positiv och negativ, är jätteviktigt i mina ögon, säger hon.

 

Hanna Domfors

Ålder: 42

Familj: Man, två barn och hund

Bor: I Norrköping

Kommer ifrån: Örebro

Intressen: Musik och trädgårdsarbete