• Tommy Black, eller ja, Nisson då, kommer till stan. Foto: JAnerik henriksson/TT

Han som hette "Black"

Han är rockaren som blev balladsångare, alkisen som blev nykter och som senast var med i folkkära tv-programmet "Så mycket bättre". Under ett dygn bytte han efternamn till Black och den åttonde april står han på scenen i Norrköping.

Tommy Nilsson har haft en lång karriär sedan han började i jazzrockbandet Horizont i slutet på 1970-talet. 1981 debuterade han i eget namn men han har även sjungit hårdrock med Easy Action likaväl som han synts i Melodifestivalen och Svensktoppen. Vad kommer han då bjuda oss på när han ställer sig på scenen i Flygeln?

Två avdelningar

– Det blir faktiskt en lite annorlunda konsert med två avdelningar. Jag vill inte säga för mycket men nog sätter vi lite myror i huvudet på folk. Det var ett tag sedan jag var på en konserthusturné men det går väldigt bra så här halvägs in i turnén med ett väldigt bra gensvar från publiken.

Tommy var med i senaste upplagan "Så mycket bättre" där även Little Jinder, Lisa Ekdahl med flera andra artister också deltog. Hur var det?

Kul med Jill och Danny

– Det var väldigt kul på många sätt. Jag kände Jill Johnsson och Danny Saucedo sedan tidigare. Magnus Carlson, sångare i Weeping Willows, och jag hängde lite och tittade på fotboll men han vet inte så mycket om fotboll för han håller ju på Hammarby. Själv är jag självklart AIK:are, jag är ju född i Solna. Att vara med "Så mycket bättre" gör att man är med i tv under en lång tid vilket självklart hjälper till när man ska ut och spela eller släppa en platta.

Ingen booze på sju år

Tommy Nilsson har berättat om sina tidigare alkoholproblem och i så mycket bättre dricks det alkohol till maten. Var det inte jobbigt för dig?

– Nej, jag har inte tagit ens en lättöl på sju år så det var lugnt. Hade jag precis slutat att dricka hade det nog varit svårare. Just nu är jag på en bra plats i livet både privat och vad det gäller mitt artisteri. Det känns som jag har mina bästa texter och låtar framför mig.

För mig är du en rocker med bakgrund i, bland annat, Easy Action och Horizont.

– Vad kul att du säger det. Jag är ju uppväxt med Led Zeppelin och The Who, heavy metal fattade jag inte riktigt men visst gillar jag rock och är det ett hyfsat känt band som behöver en sångare så är jag på alla dagar i veckan. Vi får frågor ganska ofta om Easy Action som jag var med i på 80-talet och om vi ska göra något tillsammans igen. Kee Marcello, pratar om det typ en gång om året men än har det inte hänt.

Bytte inte du namn till Tommy Black?

– Haha, jo jag hette Black i efternamn under ett dygn sedan fick det räcka. Det var någon form av reklamjippo som, så här i efterhand, kanske inte var helt lyckat.