• Joakim Johansson driver nystartade företaget Nordicvent. Foto: Kajsa Nilsson

Han ordnar ren luft

Tidigare arbetsgivaren Plymovent har lagt ner sin verksamhet i Sverige sedan de blev uppköpta av ett holländskt företag och då passade Joakim Johansson på att dra igång sitt eget bolag inom samma bransch. Sedan februari i år driver han Nordicvent.

– Vi är inte många i Sverige som är specialiserade på Plymovents ventilationssystem. Jag har kunnat ha kvar samma lokal som jag hade när jag var anställd och jag gör egentligen samma sak fast med mig själv som chef, säger han.

Lokalen ligger i Himmelstalunds företagspark på Arlas gamla område och trots att det kryllar av andra företag omkring honom har han dålig koll på grannarna.

– Det var tal om att alla skulle träffas, men det har inte hänt än. Men jag trivs bra i området, jag bor i Haga så det är nära till jobbet, säger han och ler.

Det blir många resor för Joakim när han får uppdrag.

– Jag jobbar en del för Arlanda flygplats och räddningstjänsten men ibland får jag åka långt norr ut och då sover jag kvar, berättar han.

Utsug

Ventilationssystem finns överallt, men särskilt avancerade sådana finns i lokaler där fordon backar in och luften behöver renas. Det finns flera varianter av system, dels utsugsslangar som fästs på fordonets avgasrör, men det finns också takmonterade armar som suger ut de farliga avgaserna.

I undantagsfall utför han även ventilationsjobb åt privatpersoner. Hur lång tid det tar att arbeta beror helt på förutsättningarna i lokalen.

– Är det ett enplanshus med vind blir jobbet enkelt, annars kan det ta ett par dagar.

Att han skulle landa med just ventilation och fläktsystem som profession beslutades efter gymnasiets utgång.

– Jag gick automation på Ebersteinska gymnasiet och när jag hade läst klart blev jag erbjuden en praktikplats för att ta mig in i branschen. Jag fastnade och trivs fortfarande, säger han.