• ”Jag har två drömmar. Att förverkliga mina egna och andras”, säger Michel Issa.
  • Livet som entreprenör i Sverige är långt ifrån den verklighet han mötte när han hjälpte syriska flyktingar i Libanon.
  • Michel Issa.
  • Michel Issa är på väg till Göteborg och är lite stressad. Han ska hinna plocka upp en kompis på vägen.
  • ”Jag vill inspirera andra”, säger Michel Issa.
  • Det är lite tajta förhållanden i kavajen.
  • Om några år hoppas Michel Issa kunna bilda familj. ”Familj är jätteviktigt”, säger han.

Han hittar de kreativa lösningarna

Norrköpingsbon Michel Issa har kallats för en ”supertalang” när det gäller affärer och han driver ett flertal företag. Hans motto är att stöter man på problem så får man tänka kreativt. Det var precis vad han gjorde en sommar som lägerledare när det slutade med att han köpte en kursgård.

För ett år sedan var 26-årige norrköpingsbon Michel Issa färdig med sin utbildning, men stod utan jobb. I år omnämndes han i Veckans Affärer som en av Sveriges 101 supertalanger.

-För ett år sedan visste jag inte ens vad ordet entreprenör betydde, säger Michel Issa, ägare av flera företag och omnämnd i Veckans affärer som en av Sveriges mest driftiga och talangfulla människor.

Han har stannat i Linköping för en tidig morgonintervju, men är egentligen på väg till Göteborg där han ska hålla en inspirationsföreläsning om entreprenörskap. Vi har exakt en timme på oss, men det är inte därför orden forsar fram ur Michel Issa som ur ett vattenfall. Han är helt enkelt en intensiv och väldigt engagerad person. Och det är det han ser som sin drivkraft – engagemanget.

-När du gör något du älskar så ger det dig kraft. Det gör att jag inte tröttnar, säger han och drar lite i skjortärmen så att den ska synas under kavajärmen.

Ger aldrig upp

Det var med engagemanget för andra människor som Michel Issas väg till entreprenörskapet började. 2008 reste han hem till Norrköping från teologistudierna i Nottingham för att arrangera ett läger för 30 ungdomar med svåra hemförhållanden.

-Jag hittade inga vettiga lokaler och ungdomarna kunde inte själva lägga 1 900 kronor var på boende på någon tjusig kursgård. Då bestämde jag mig för att hitta en annan lösning, säger han.

På Blocket hittade Michel Issa några lokaler i Hävla, nära till sjön och med grönområde runtomkring. Michel kände att ”jag vill ha det här”. Men han hade inga pengar.

-Det enda jag hade var studielån och pappas cykelaffär gav inte tillräckligt med pengar för att han skulle kunna låna mig.

Michel Issa menar att det värsta man kan göra är att ge upp.

-Du har inte förlorat förrän du ger upp. Man måste hitta den kreativa sidan istället.

Den kreativa lösningen på problemet lägerlokaler blev till slut ett köp av lokalerna i Hävla, när en vän till hans bror gick in med pengarna.

-Jag lovade att han skulle få dem tillbaka inom två år.

Tuff period

När Michel Issa för ett år sedan återigen steg av flyget från England hade han sina avslutade teologistudier i bagaget, kursgården i skogen, som inte gick med vinst, och sina studieskulder. Men inget jobb och inga pengar.

-Jag sökte jobb på företag, på städfirmor och på Mc Donalds. Jag fick ingenting. Det var en tuff period.

I dag rullar verksamheten på kursgården Kenoro camp och han driver flera andra företag samtidigt som han har ett heltidsjobb på ett studieförbund. Hur gick det till?

- Pengar kommer och går och jag drivs inte av materiella ting, utan av mening. Nätverkande är också viktigt.

Har hittat sin roll

Michel Issa menar alltså att lusten och viljan att skapa mening har varit en del av framgångskonceptet för honom. Har man träffat honom måste man lägga till att han har en glöd och ett framåtdriv som är svårt att motstå. Luften står inte still kring Michel Issa. Den pulserar. Det är säkert därför han har lätt för att nätverka och knyta nya kontakter, något som är viktigt inom affärsvärlden.

Michel Issa menar att drivkraften ursprungligen kommer från mamman som driver en välgörenhetsorganisation för kvinnor. Hennes arbete har sporrat Michel Issa och idag driver han själv en välgörenhetsorganisation med verksamhet i 12 olika länder. Arbetet har lärt honom en hel del.

-Välgörenhet handlar inte om att dela ut fisk, som jag i ärlighetens namn gjort en hel del, utan det handlar om att lära människor att fiska själva.

Michel Issas språk är färgat av citat ur Bibeln och en del av hans intresse för människor kommer från den kristna uppväxten.

-Jag är väldigt intresserad av religion. Jag läste teologi för att jag ville lära mig mer om kristendom och om andra religioner. Tittar du på affärsvärlden är det faktiskt inte så ovanligt att ha läst teologi där.

Det har gått fort för Michel Issa och framtiden ser betydligt ljusare ut än den gjorde för bara ett år sedan.

-För ett år sedan visste jag inte ens att det fanns ett ord för såna som jag. Att jag var en entreprenör. Jag är stolt över att ens kunna uttala det, säger supertalangen från Norrköping.

Therese Ekstrand

therese.ekstrand@norrkopingsmagazinet.se

Citat: Du har inte förlorat förrän du ger upp.

Namn: Michel Issa

Ålder: 26 år

Bor: I Norrköping. Pendlar till jobbet i Stockholm varje dag.

Yrke: Multientreprenör

Familj: Föräldrar och tre syskon.

Motto: Livets prövningar är inte för att förkrossa oss utan för att stärka oss.

Förebilder: Steve Jobs, Moder Teresa och mamma.