• Gunnar Kjellin har drivit Brunneby musteri i 42 år och tycker att det är lika roligt att gå till jobbet i dag som när han började. Foto: Tommy Pettersson

Han har äppelmust i blodet

1941 startade Carl-Gösta Kjellin Brunneby musteri. Sonen Gunnar Kjellin driver det sedan 1979 vidare tillsammans med sin syster Eva Ronström. I dag har familjeföretaget ett stort sortiment, som utvecklas hela tiden.

Gunnar möter upp i gårdsbutiken där hyllor med sylt, cider, ostar, kex, mjöl, ja listan kan göras långt mycket längre än så, står uppradade.

– Pappa var lantbrukare från början, men också entreprenör och öppen för alla möjliga nya saker. 1941 fick han idén att börja pressa äpplen av den nye trädgårdsmästaren. Han tog emot äpplen från grannar som han förädlade och gjorde äppelmust av. Det visade sig vara en strålande affärsidé, mitt under brinnande världskrig då allt skulle tas tillvara och falläpplen var inte så lätt att ta tillvara på annat sätt. Socker var hårt ransonerat så man kunde inte koka så mycket äppelmos, så då gjorde man äppelmust i stället. Han byggde han vidare på den idén, för har man äppelpress så kan man också pressa andra bär och frukter. Sortimentet växte snabbt, förklarar Gunnar.

Must i blodet

Gunnar är uppvuxen på gården och som barn var han ofta med sin pappa på jobbet.

– När jag gick i skolan hjälpte jag till på helgerna. På lördagarna jobbade jag i gårdsbutiken och vägde in äpplen, och jag åkte runt med pappa och hälsade på kunder och bärleverantörer. Jag brukar skoja till det lite ibland, och säga att jag har äpplemust i blodet. Jag har druckit äpplemust sedan jag var väldigt liten, säger han.

Efter studenten frågade Carl-Gösta om Gunnar ville bli produktionschef.

– Visst sa jag. Det provar vi på. Jag var 18 år då. Min pappas förre produktionschef hade sagt upp sig för han skulle börja med jordgubbsodling i stället.

Naturvetenskaplig linje

Gunnar skolades in, och jobbade fyra år tillsammans med sin pappa, innan Carl-Gösta gick bort 1979. 22 år gammal tog Gunnar då över det framgångsrika företaget. Hans syster Eva kom in i företaget något år efter Gunnar och i dag driver de det tillsammans.

– Det var tufft att ta över företaget, men det var också en rolig utmaning. Jag gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet och det har jag haft nytta av här. Framför allt ämnena kemi och biologi har varit bra att ha läst, så att man fått grundläggande kunskaper om vad som händer här. Just i produktionen är det inte så mycket kemi för vi har så lite tillsatser som möjligt, men det är bra att ha kännedom om allt det fina som bär och frukt innehåller, och förstå sammanhangen som påverkar smak, konsistens och hållbarhet. Sen lär man sig mycket när man jobbar med det. Det finns mycket facklitteratur och vi har ett nätverk med kollegor, så är det någonting som man inte har stött på så hjälper vi varandra, säger han.