• Damir Sepulveda har figurerat inom basketen i Norrköping under många år. Foto: Anders Magnusson
  • Hans största framgång är att ha klättrat till högsta ligan med NUBF herrlag säsongen 2005-2006. Foto: Anders Magnusson

Han blev baskettränare på heltid

Ungdomstränaren Damir Sepulveda är en av Dolphins coacher och har spelat basket sedan han var ung. På den tiden bodde han i sin hemstad Tocopilla i Chile innan han flyttade till Norrköping. Han största meriter inom basketen är att ha lyckats klättra upp till högsta ligan med A-laget och vinna SM-guld med damerna.

Som vuxen har Damir Sepulveda förverkligat sin dröm som anställd baskettränare på heltid.

– Jag började min tränarkarriär när jag var med i ungdomsklubben NUBF under mitten av 1980-talet, berättar basketcoachen.

För fem år sedan slogs NUBF ihop med Dolphins som nu är Norrköpings basketförening. I Dolphins har utvecklingen varit lång och där har han läst olika kurser för att uppnå Svenska basketbollförbundets krav för aktiva coacher.

Guld 2012-2013

Damir Sepulveda har som spelare varit med och vunnit turneringar på universitets- och militärnivå i Chile. Här i Sverige vann Dolphins damlag SM-guld säsongen 2012-2013, då Damir Sepulveda var en av tränarna. Hans största framgång är att ha klättrat till högsta ligan med NUBF herrlag säsongen 2005-2006.

– Den säsongen som vi vann SM-guld var mycket betydelsefull eftersom jag hade tränat upp flera av spelarna när de var unga och som sedan tog sig till A-laget, påpekar han.

– På nationell nivå är vi uppskattade med vårt ungdomsarbete. Vi är ofta med i finalerna i alla kategorier, både när det gäller ungdomsserier och juniorserier. Även om vi inte alltid tar hem guldet finns vi med och slåss om de fyra första platserna.

Inte dans på rosor

Arbetet med kollegorna är inte alltid dans på rosor, säger ungdomsledaren. Detta med tanke på att det finns skillnader på elitnivån och ungdomsnivån.

– I dag är tre av våra ungdomsspelare med i A-laget. Vårt mål är att ha med sex ungdomar i A-laget, både på kill- och tjejsidan, uppger coachen.

För att vara en bra ledare och tränare krävs tekniska kunskaper, det hävdar coachen själv. Han menar att man måste ha varit med och spelat basket för att förstå sig på sporten. Den sociala biten är dessutom en viktig del av jobbet.

Vältränad och stark mentalt

Damir Sepulveda säger att klubben hoppas anställa professionella tränare de närmaste två åren. På så sätt kan ungdomsdelen vara mer professionell tävlingsbart.

– Som spelare måsta man vara vältränad, fast det är den mentala biten som är den avgörande, menar Sepulveda.