• Truls Olin står i konsumtionsavdelningen i Framtidsland. Foto: Max Elofsson

Halvtid för Framtidsland

Den prisbelönta utställningen Framtidsland på Arbetets museum i Norrköping har nu nått halvvägs. Den öppnades upp 2014 och beräknas att bli nedplockad 2019 och muséets tillförordnade utställningschef Truls Olin tar oss igenom från start och berättar hur den kan komma att utvecklas.

Sedan starten 2014 har utställningen Framtidsland lockat många besökare. Innan dess pågick flera år av förberedelse och research för att göra det så bra som möjligt. Utställningen är uppbyggd efter olika frågeställningar om hur vi kommer att leva i framtiden. Mat, energi, transport och jobb är några ämnen som på ett väldigt konkret sätt visar hur det kan se ut. Till exempel genom att snurra på ett handtag kan man se vilket färdmedel av bil, tåg och flygplan som går snabbast.

– Vissa delar har vi bytt ut eftersom saker och ting förändras under tidens gång. Det gör vi för att vi vill hålla utställningen så aktuell som möjligt, säger Truls Olin.

Better Shelter-hus

Vissa delar är väldigt interaktiva medan vissa andra delar av utställningen är mer upplevelsebaserat. Med utställningar som Framtidsland som visas upp under en längre tid blir det slitage av naturliga skäl, därför rustar de upp det som behövs med tiden.

Något som har försvunnit sedan starten är akvariet som gick sönder i somras. Där visade man upp hur det skulle kunna se ut om städerna flöt på vatten. Men det är borttaget nu och kommer att ersättas med ett Better Shelter-hus, vilket är ett särskilt hus som används i flyktingläger som Ikea och UNHCR bidrar med. Huset är inköpt av kommunen och Arbetets museum fick frågan om de ville visa upp det under Globala veckorna. Därefter kom förfrågan om att ha det uppe även under våren för att låta skolklasser se det och så kommer det att bli. Den 14 november kommer det att vara på plats.

2014 fick Framtidsland utmärkelsen Årets utställning av Forum för utställare.

Förändringar

I somras gjordes satsningen på en energivägg för att lyfta frågor som rör energi. Inne i mat-delen finns växtväggen kvar och den kommer såsmåningom att börja skötas av elever på Himelstalundsgymnasiet i Norrköping.

Jobb-delen är den som Truls Olin tror kommer att förändras mest framöver. Utan att berätta allt för mycket så tror han att det som kommer bli nytt där senare, kommer att ligga till grund för det som kommer att ta plats i utställningslokalen när Framtidsland plockas ner.

– Jag tycker det är en jättefin och lustfylld utställning och den når ut till en bred målgrupp. Alla kan känna sig delaktiga och känna att de har lärt sig någonting av det här, säger han.