• Theres Furuskog har arbetet med hällristningsvård sedan 2007. För att rengöra ristningarna används såpa och vatten. Foto: Kajsa Nilsson
  • Efter rengöring är ristningarna lite bleka innan det är dags för målning. Ristningarna målas med röd akrylatfärg. Foto: Kajsa Nilsson
  • Bengt Elfstrand och Daniel Carelli är varsamma med de 3000 år gamla hällristningarna. Foto: Kajsa Nilsson

Hällristningssommar i Norrköping

Fram till 21 juli bjuds allmänheten in att följa med arkeologerna som arbetar med hällristningsvård. I Norrköping finns det cirka 7000 hällristningar som ska tvättas, målas och dokumenteras.

- Jag har arbetat med hällristningsvård sedan 2007. Tidigare år har jag arbetat ensam men i år har vi fått anslag så att det räcker för fler tjänster, säger Theres Furuskog som håller på att rengöra ristningarna i Ekenberg.

Solsymbol

Vid Ekenberg finns några av de allra kändaste ristningarna, berättar hon och pekar på en ristning som föreställer en människa som håller upp en solsymbol.

- Man vet inte exakt vad det betyder, men förmodligen är det en form av soldyrkan. Cirka 40 procent av alla ristningar föreställer skepp, men vid utgrävningar har man inte alls hittat den typen av skepp som finns avbildade på hällarna.

Museum

I maj invigdes den nya utställningen på Hällristningsmuseet vid Himmelstalund.

- Stadsmuseet har tagit fram en utställning som nu ska få stå permanent i museet, säger Theres Furuskog. Föreningen Forntid som driver museet har inte själva haft möjlighet att producera en sådan utställning men lyckligtvis gick kommunen in med pengar för att finansiera utställningsbygget.

Framtiden

I nuläget arbetar man bara med hällristningsvård om somrarna och det går ofta fem år eller längre tid mellan rengöringarna.

- Jag skulle gärna se att kommunen satsade på en heltidstjänst som kunde arbeta med detta permanent. Jag tror att vi hade vunnit på att ha mer kontinuitet i arbetet och att rengöra ristningarna oftare, nu hinner det växa lav över ristningarna innan vi kommer dit för att rengöra, säger Theres Furuskog.