• Prisbelönt journalist. Foto: TT

Hallå där – Niklas Orrenius, författare och journalist

Niklas Orrenius är prisbelönt journalist och författare och nu kommer hans kritikerrosade bok "Skotten i Köpenhamn" ut i pocket. Han har sina rötter i Motala men bor numera i Malmö.

Hej Niklas, hur känns det att "Skotten i Köpenhamn nu blir pocket?

Det känns underbart. Jag är själv en pocketälskare och vet hur det kan vara att vänta på att böcker man längtar efter att läsa ska komma i pocket, så att man känner att man har råd. Nu säljs boken överallt, på bensinmackar och på Ica Maxi. Den får många fler läsare.

Skotten i Köpenhamn har ju fått ett väldigt bra mottagande – hur känns det?

Jag har aldrig jobbat hårdare med något än med Skotten i Köpenhamn. Den är en sorts sammanfattning av allt jag sysslat med de senaste femton åren, med reportage om både extrema islamister och nationalistiska högerextremister som hatar alla muslimer. Allt berättat genom en egensinnig, gåtfull konstnär, Lars Vilks. När jag kom på idén att skriva boken kände jag: Yes. Så ärligt talat hade jag blivit besviken om den inte fått bra kritik.

Vad driver dig?

Jag drivs av nyfikenhet. Världen förändras fort, och jag tycker att man får syn på det när man granskar extremisterna. De är ofta människor som börjat med att de liksom vill bromsa utvecklingen, eller gå tillbaka i tiden – och så går de över och blir extremt radikala och vill ha något annat än demokrati. En nationalistisk fasciststat, eller en islamistisk fasciststat. Den där processen är fascinerande, tycker jag. Jag tror att väldigt många människor skulle kunna bli extremister om omständigheterna är rätt (eller snarare fel).

Under din tid som nöjesredaktör på Corren så skrev du en recension av en platta med bob hund som bestod av ordet "jävelbra" som upprepades en sådar 75 gånger. Är bob hund fortfarande så bra?

- bob hund är fortfarande jävelbra.