• Mia Karlsvärd tog en selfie. Foto: Mia Karlsvärd

Hallå där – Mia Karlsvärd, ordförande för pressfotograferna...

Nyligen samlades pressfotografer från hela landet för att utse årets bild i en mängd kategorier med landets allra bästa fotografer på plats.

Tävlingen årets bild har funnits sedan 1940-talet och är en öppen för yrkesverksamma pressfotografer i hela landet. En jury bedömer de deltagande bilderna i de olika klasserna och slutligen står det sedan klart vem som tagigt den allra bästa bilden. Ordföranden för Pressfotografernas klubb är den välkända fotografen och bildjournalisten Mia Karlsvärd på NMT Media. 2017 är hennes sista år på den posten.

Hej Mia, årets bild är lite som er julafton...

– Det här är en dag för oss fotografer och för att fira bilden och det är så roligt att "Årets bild" nu äntligen kom till Östergötland. Det är inte första gången tävlingen är i Linköping men under mina 25 år som yrkesverksam har den inte varit här så det är länge sedan sist.

Vilka är det som deltar i "Årets bild?"

– Alla de bästa fotograferna kommer hit och bara det är väldigt kul, sedan är det alltid väldigt bra bilder som deltar i själva tävlingen. Många av de bilder som presenteras under galakvällen blir sedan, nästintill, ikoniska. Det har vi sett prov på många gånger.

Pressfotografens yrkesroll är hotad. Tidningen Journalisten skrev helt nyligen om att det numera endast finns kvar ett 60-tal pressfotografer på landets alla tidningar mot flera hundra för bara några år sedan. Intresset för bilder och bildjournalistik är dock fortfarande högt, eller till och med kanske än högre. Hur ser du på framtiden för ert skrå?

– Jag tror att man i framtiden får prata om bildjournalist istället för pressfotograf. Ibland kanske man bara ska skicka ut en sådan och inte någon skrivande journalist. Numera tas det även mycket bilder med mobilkameror men det betyder ju inte att man är fotograf bara för det, säger Mia Karlsvärd med eftertryck i rösten.