• Johan Rustan gillar melodifestivalen. Foto: Tommy Pettersson

Hallå där - Johan Rustan på Visit Linköping och Co...

Melodifestivalen tillbaka i Östergötland ännu en gång. Första deltävlingen var i länet redan 2002 och då i Norrköping och Himmelstalundshallen.

Linköping har arrangerat deltävlingar i Melodifestivalen fem gånger om man räknar in årets "andra chansen". Man började alltså redan 2005, sedan 2008, 2011. 2011 och sedan 2017. Johan Rustan, vd på Visit Linköping & Co, har varit med från början i Linköping. I Norrköping varit tre gånger, 2002, 2009 och slutligen 2016.

Hur kommer det sig att vi har Melodifestivalen i länet år efter år?

– Innan vi hade byggt Cloetta center som det hette på den tiden, så fanns det inte på kartan att vi skulle kunna få hit ett sådant stort arrangemang som Melodifestivalen. Det fanns helt enkelt inte en tillräckligt stor lokal. Men när man, klokt nog, fattat beslut om att man skulle bygga en arena och när den stod klar 2004 så var det självklart med i mitt huvud att vi skulle ha hit den.

Är Melodifestivalen viktigt för länet?

– Att "mello" är viktigt för Linköping är självklart. En tv-publik på dryga tre miljoner som får höra om staden där idéer blir verklighet under en dryg veckas tid går inte att mäta det ekonomiska värdet på. Det är folkfest i staden under en vecka där Linköping får chansen att visa upp sig från sin bästa sida. Det är självklart på samma sätt i Norrköping.

Är SVT nöjda med ert engagemang?

– Vi har sakta men säkert blivit lite bättre för varje gång vi gjort Melodifestivalen och SVT brukar vara nöjda med vårt jobb både i själva arenan och det som sker runt omkring. Vare sig man gillar Melodifestivalen så är det, precis som ett idrottsarrangemang eller en konsert, antingen gillar man det eller så gör man det inte men Melodifestivalen är ett arrangemang som får Linköping  och Östergötland att synas.