• Gunhild Ståhl ger personlig service och är mycket omtyckt av sina kunder. ”Finaste butiken i Norrköping”, har den blivit kallad. Foto: Julia Kimell
  • I Gunhilds Ståhls välsorterade tebutik finns även godis och praliner. Hon beställer in endast ett kilo åt gången för att det ska vara färskt. Foto: Julia Kimell
  • Kusmi-te är teernas Rolls Royce, menar Gunhild Ståhl. Smakar det så kostar det. Foto: Julia Kimell

Håll dig frisk med te i höst

Snart börjar höstmörkret krypa in över oss, och då passar det bra att mysa med en avkopplande kopp te, något som är bra även för hälsan om du väljer rätt sort. Men vad ska man välja – rött, grönt, svart eller vitt?

På Thea Coffea på Drottninggatan möts kunden av en härlig doft. Här samsas teer, färska chokladpraliner, godis och lyxiga kryddor på hyllorna. Här finns även storsäljaren take away-kaffe av många slag. Varje månad utses månadens te. Denna månad är det arbetsprövande Lisa som gjort blandningen Lady Louise: rom, citron och vanilj.

Det här är ägaren Gunhild Ståhls dröm.

– Redan när jag var fem eller sex år visste jag att det är en butik jag ska ha, säger Gunhild glatt.

Nu har hon drivit företaget i femton år, och det var på Hospitalsgatan det började i aningen mindre lokaler och med te och praliner som främsta produkter.

– Det är en fantastiskt bra kombination, som säljer bra. Folk vill satsa på kvalitet, och betalar gärna en extra slant för en bättre produkt.

Grönt te rensar kroppen

Gunhild upplever att tedrickandet har ökat de senaste tio åren. I hennes affär hittar man bara naturliga och obesprutade produkter. Men vilket te är allra bäst för hälsan?

– Det finns inget te som inte är nyttigt. Allt te är bra, men alla reagerar olika på det. Gröna teer innehåller mest antioxidanter eftersom det är ojäst. Det rensar slaggen ur kroppen.

Hon varnar dock för att man inte ska låta teet dra för länge. En till två minuter är bra, efter fyra minuter blir det beskt.

– Rött te är också nyttigt. Det är lugnande och innehåller mycket mineraler och är koffeinfritt, vilket passar bra på kvällen. Vitt te är också nyttigt men är överreklamerat och väldigt dyrt: 200-300 kronor per hekto, gjort på plantans första knoppar.

Populärt och avslappnat

Hon har stamkunder som kommer från när och fjärran. Många reser hit ända från Sörmland och Finspång. Hon tar sig tid för sina kunder, även många som är socialt utsatta kommer hit.

– Det går inte en dag utan att folk kommer in och utbrister ”Oh, vilken underbar butik!”. Det finns ingen motsvarande i städerna här omkring.