• Sarah Hägg är trädgårdskonsult i Norrköping med Östergötland som arbetsfält. Här sitter hon vid en plantering med kantnepeta, en blomma som liknar lavendel men blommar längre och är mer lättskött. Foto: Leif Larsson
  • Sarah Hägg bredvid kantnepeta, olvon och ett par pioner som snart ska slå ut. Hon rekommenderar att som här anlägga växtlighet på olika nivåer i trädgården för att få ett intryck av äkta natur. Foto: Leif Larsson

Hägg gör trädgårdar fina

Sarah Hägg, Norrköping, är trädgårdskonsult och tipsar om hur trädgården kan göras trivsam och berättar här om olika trender. – För den som har trädgård gäller det att utgå från det intresse, den tid och de behov man har, fastslår hon.

Sommaren är här och trädgårdslivet tar fart. Sarah Hägg driver företaget Tilia Konsult sedan 2003 och hon anlitas av privatpersoner och andra kunder för att skapa fina trädgårdar. Det börjar med ett hembesök där kunden och Sarah diskuterar design, form och funktion.

– Sedan har jag många frågor om deras behov. Man måste utgå från kunden och hitta kärnan i hur de vill ha det. Sedan blir det ett möte till där jag presenterar en växtförteckning och en ritning med mitt förslag. Det är sällan jag gör det fysiska arbetet utan jag samarbetar med andra företag som sköter anläggandet. Men jag är tillgänglig hela tiden om det dyker upp frågor, redogör hon.

Ett vanligt önskemål hos kunderna är tips på hur trädgården kan göras lättskött. Då är rådet att minska ner på gräsmattan eftersom den kräver mest skötsel.

– Ett bra sätt är att dela in trädgården i rum med olika funktioner. Man kan ha en stenläggning med fikamöbler, ett trädäck med solstolar och en del för lek där underlaget är stenmjöl. I detta kan man integrera planteringar, gärna på olika nivåer för att efterlikna naturen, förklarar Sarah.

Massverkan

Hon upplyser om ett sätt att göra trädgården maffig för ögat.

– I en stor plantering kan man välja fem sorter och ha många av varje blomma. Då blir det en massverkan som är läcker.

En trädgårdstrend sedan ett par år tillbaka är pool eller badtunna.

– En del vill ha aktivitet i trädgården och något att samlas runt. Det är bättre priser på pooler och badtunnor numera och de är en investering som ökar fastighetens värde, påpekar Sarah.

Även i trädgårdsväxternas färger går det trender. Just nu efterfrågas vitt som drar mot rosa och blålila. Så kallade mormorsfärger.

– Till exempel pion, syren, äppelträd och daggkåpa. Ofta vill kunderna ha lavendel men de är inte så lättskötta. Jag brukar rekommendera kantnepeta som liknar lavendel och som blommar längre och är mer lättskött. Precis som stenkyndel, klargör Sarah.

Börja smått

Som i det mesta så gäller det i trädgårdsskötsel att inte gapa över för mycket i början. Sarah föreslår en start med odling i pallkragar eller krukor.

– Efterhand kan man plussa på med växthus och större planteringar och hela tiden känna efter vad man orkar och hinner med och hur mycket tid man vill lägga.

Hennes kunder är främst privatpersoner i Östergötland. Efter elva år med ungefär samma upplägg i sitt företag så liknar många jobb varandra. Men ändå är det alltid nya lösningar att fundera över. Hon tycker om sitt arbete.

– Det är flexibelt och kreativt. Jag har alltid gillat estetik, färg och form. Det passar mig, säger hon.

Ibland är kunderna udda. Som när hon för några år sedan gjorde i ordning trädgården hos svenska ambassaden i Hanoi i Vietnam.

– Det var annorlunda. Lite speciellt är det också att arbeta med trädgårdar hos skolor. Då är både fastighetsägare, skolorna, kommunen och deras regler inblandade. Det kan vara lite klurigt, konstaterar Sarah.

Till sist, varför heter företaget Tilia?

– Det betyder lind på latin. Jag tyckte det lät fint, avrundar trädgårdskonsulten Sarah Hägg.