• Christian Olsson, är ny ordförande i Haga Bangolfklubb, Norrköping. Han tror att laget, som är nykomling, hänger kvar i elitserien den kommande säsongen. Foto: Leif Larsson
  • I bangolf används en mängd olika typer av bollar på de olika banorna. När man spelar på eternit och betong är det 15-16 bollar till de 18 hålen. Foto: Leif Larsson
  • De här sex spelarna Haga Bangolfklubb deltog i senaste upplagan av Svenska Cupen. Laget är i år med i elitserien, vilket var länge sedan sist. Övre raden från vänster: Kenneth Gustavsson, Nicklas Karlsson, Johan Hagström. Nedre raden från vänster: Niclas Nobrant, Patrik Wass, Christian Olsson. Foto: Christian Eriksson
  • Patrik Wass i Haga Bangolfklubb i slagtagen. Han och lagkompisarna siktar på nytt kontrakt i elitserien detta spelår. Foto: Christian Eriksson

Haga är åter med i eliten i bangolf

I helgen, 13-14 maj, är det elitseriestart i bangolf. Norrköpingsklubben Haga BGK är med i åttalagsserien.

– Vi har tippat oss själva på sjätte plats, förtäljer Christian Olsson, spelare och ordförande i klubben.

Om Haga klarar målsättningen så säkras kontraktet eftersom sjuan och åttan åker ur. En fin prestation i så fall, det var nämligen länge sedan Haga Bangolfklubb var med i högsta serien. I fjol tog laget steget upp - med viss tur.

– Sundsvall hoppade av elitserien och vi som bästa tvåa i de två division 1-serierna erbjöds en plats, berättar Christian.

Det var dock en del otur som gjorde att laget inte kvalificerade sig av egen kraft. I sista omgången möttes Haga och Örebro i en avgörande match, de två lag som slogs om uppflyttning.

– I tidigare matcher hade vi haft bra statistik mot Örebro på de sista nio hålen men denna gång började det regna efter halva matchen och då hade vi svårt att spela vårt intränade spel och kom aldrig ifatt, upplyser Christian.

Vill ha revansch

I år finns chans till revansch. Den första spelhelgen är i just Örebro.

– Vi anser att vi är bättre än Örebro. De är bra på filt men vi är bättre än dem på betong och på Europabanor som är av eternit eller cementbaserad spånskiva, säger Christian.

Elitserien avgörs i tre omgångar då de åtta lagen samlas och alla möter alla i matcher över 18 hål. Lagen består av fem spelare och deras totala antal slag avgör vinnaren i matchen. Örebro, Uppsala i juni och Jönköping i juli är spelplatser. I elitserien är regeln att det ska spelas på tre olika underlag, ett underlag per spelhelg.

Bra egenskaper

Christian Olsson började spela bangolf 2000, är nu med för fjärde säsongen i Haga-laget och tillträdde i år som ordförande. Han fastslår att mental styrka är bra att ha som bangolfspelare. Det finns fler egenskaper att luta sig emot.

– Det är bra att kunna slå av och på sitt fokus. Det ska vara 100 procent när man slår och mellan hålen ska man kunna slappna av för att återhämta sig för att kunna vara fullt fokuserad vid nästa slag. Det är en viktig balans och det tar ett tag att lära sig, påpekar han.

Fokuseringen handlar om att göra det man tränat in. Hur slagen utförs, hur tekniken sitter, hur motoriken fungerar. Det finns även andra förberedelser.

– Före stora tävlingar tränar man på hur banan ska spelas, man tar reda på vilka bollar som ska användas och vilken temperatur som bollarna ska ha. Idealtemperaturen för bollarna är olika för olika banor. När man spelar på eternit och betong så har man ofta 15-16 olika bollar, en för varje hål och på filt brukar man använda sex-sju olika bollar. En del är hårda, andra stumma och en del är mjuka med studs, redogör Christian.

Flera önskningar

För eliten som spelar bangolf så är ett slag per bana, spik alltså, det som man går in för. Emellanåt är taktiken en annan.

– Ibland spelar man på säkerhet och går för två slag. Att försöka slå spik kan vara en för stor chansning och som gör att det blir flera slag i stället på den banan.

Haga har omkring 15 aktiva och på senaste årsmötet slöt 30 personer upp. Klubben har även ett lag som spelar i division 2 norra och hemmaplan finns i Lindö småbåtshamn. I fjol byggdes SM-värdiga banor när det var SM-vecka i Norrköping. Men de togs bort.

– Ekonomin i klubben är inte den bästa men vi har ett stort önskemål om att kunna bygga en ny bana som är godkänd för elitserien och SM, avrundar ordförande Christian Olsson.