Guldläge för Norrköping

Snart är våren här och ett tydligt tecken på detta är när fotbollen drar igång igen. 

IFK Norrköping sparkar igång med några träningsmatcher och sedan i april startar allsvenskan. Men redan nu har IFK varit farten och avancerat till semifinal i Svenska Cupen. Utan Att skruva upp förväntningarna ytterligare på laget kan man väl ändå säga att det ser bra ut.

Semifinal

Det ser likaledes bra ut inför årets Bråvallalfestival och då tänker jag inte i första hand på de tidiga bandsläppen utan mer på allting runt omkring festivalen. Kommunen och Scorpio har haft några år på sig nu för att trimma in  allting. I år blir det inga trafikproblem och ingen strejk i kollektivtrafiken. Inget strul med betalningar inne på festivalområdet. Det blir inga blixtnedslag bara lite regn, lagom för så kallad Lerdiving. Framför allt har Scorpios organisation och deras realisering av sin värdegrund förbättrats från år till år.

Stoppa tafsandet

Bråvalla tillhör inte de festivaler som drabbats hårdast av olika former av kriminell aktivitet. Det är oundvikligt att stölder förekommer när så pass många människor träffas samtidigt men Scorpio och kommunen jobbar proaktivt hela tiden. Vad som ser hoppfullt ut med tanke på redan inledda samarbeten är möjligheterna att få bort kränkningar och tafsande.

Scorpio inledde redan förra året ett samarbete med RFSU och Norrköpings kommun i syfte att förebygga sexuella övergrepp. Specialutbildade unga vuxna tillsammans med volontärer, ordningsvakter och polis har en stor och viktig uppgift under Bråvallafestivalen. Men det är också så att festivalbesökarna har ett ännu större ansvar att uppföra sig som människor och inte som svin.