• Sören Gustavsson, Oxhagen, Söderköping, har levererat felfri mjölk i 23 av sina 40 år som bonde och får nu en guldmedalj för det. Bakom honom på fältet går några av de guldmjölkande korna. Foto: Leif Larsson
  • Hos Sören Gustavsson går en del av nötdjuren ganska fritt på ägorna. Här på gården har det producerats mjölk oavbrutet sedan början av 1900-talet. Foto: Leif Larsson

Guld till Sören för felfri mjölk

Sören Gustavsson från Söderköping är 64 år, har varit mjölkbonde i 40 år och nu har han fått guldmedalj för felfri mjölk. – Det lite speciellt och något att vara stolt över, klargör han.

Varje år får ett antal lantbrukare i Sverige guldmedalj ur kung Carl XVI Gustafs hand för att de levererat felfri mjölk i 23 år. Det behöver inte vara 23 år i rad utan man ska samla ihop 23 felfria år. Att lyckas är ändå svårt.

– Det är stentufft. LRF Mjölk som står bakom utmärkelsen ser inte mellan fingrarna. Mjölken ska vara förstklassig under årets alla 365 dagar, påpekar Sören som bor på gården Oxhagen ett par mil söder om Söderköping.

När bonden levererar mjölk tas prover i ett laboratorium. Resultaten tar LRF Mjölk del av. Det är mycket i mjölken som kontrolleras och allt ska vara utan anmärkning. Till exempel, bakterier, celltal, vatteninblandning, sporhalt, blod, mediciner och antibiotika.

– Jag har inte siktat på att få medalj. Det ger ingen ekonomisk vinning utan det är mera som ett bevis på att man gjort ett bra jobb, tycker Sören.

Ingen kungaträff

Han har dock valt bort att få medaljen av kungen. Den som får utmärkelsen kan välja att få den av kungen eller på ett lokalt kretsmöte hos LRF. Sören valde det senare.

– Visst hade det varit kul att träffa kungen men då hade jag varit tvungen att vara borta i tre dagar, det har jag inte råd och tid med. Nu blir det bara några timmar på en kväll. För mig spelar det ingen roll som vem som delar ut, det är medaljen i sig som är det viktiga.

I höst får han sitt pris och det ska då upp på väggen bredvid sex andra utmärkelser för felfri mjölk som Sören fått.

– Först får man ett diplom efter tre år med felfri mjölk. Sedan har jag fått två diplom till, en bronsmedalj, en silvermedalj och om man levererar felfri mjölk i 26 år så får man en silversked. Få se om jag fortsätter så länge, jag ska i alla fall hålla på till pensionen, berättar 64-åringen.

Vanlig människa

Sören Gustavsson är uppvuxen på gården Oxhagen och tog över efter sin far 1974.

– Det har producerats mjölk här oavbrutet under hela 1900-talet och fram till nu, omvittnar Sören.

I dag har Sören 13 mjölkande kor, inte så många i dagens jordbruk, och han sysslar också med skogsbruk.

– Korna mjölkar just nu 228 liter på två dagar. På sommaren ökar det till ungefär 300 liter.

Mjölkpriset har genom åren gått upp och ner och fortsätter att göra det.

– I dag är priset 3,66 kronor per liter. Det är bättre än under 2013 då jag fick 3,12 kronor per liter. Det gick upp i år men nu är det överproduktion och risk att priset sänks igen, förtäljer Sören.

Om du hade åkt till Stockholm och träffat kungen, vad hade du sagt till honom?

– Jag hade pratat med honom som med vem som helst. Han är bara en vanlig människa, klargör mjölkbonden som snart är guldmedaljsbehängd.