• Tittut! Det är både skönt och lite tråkigt att kliva ur grottan igen och känna sommarvärmen mot huden. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Grottsafari för hela familjen

Grottsafari är en spännande aktivitet för alla åldrar. Ta med familjen till Höversbygrottan eller Solltorpsgrottan– dolda pärlor mitt i Östergötland.

Innan äventyret kan börja är det bra att ta på sig varma kläder som kan smutsas ner, för det kommer bli kallt och lite lerigt nere i grottan. Stövlar är också att rekommendera. Alla måste ta med sig varsin ficklampa med starkt ljus - annars blir det svårt att gå ett enda steg i den kolsvarta grottan. Och det allra viktigaste är att aldrig gå in i grottan ensam!

Ruggigt men kul

Kallt och rått, men samtidigt spännande. Vad kommer bakom nästa klippblock?

Höversbygrottan är en sprickgrotta i en uppsprucken bergknalle. Öppningen till grottan ligger ganska diskret bland träden nedanför bergbranten. Från det första grottrummet är det lätt att ta sig vidare. Väl nere på botten av grottan ska man hålla till vänster, kryp sedan under stenblocket för att komma till sprickan, där det är ståhöjd – men akta skallen. Det är lätt att slå i huvudet och den hjälmlösa redaktionen inledde till slut en tävling i vem som fick ta flest smällar.

De som inte är lika äventyrslystna kan promenera i skogen och titta på de enorma klippblocken, eller ta ett dopp i sjön som ligger i närheten.

Även Solltorpsgrottan i Ulrika sydväst om Linköping är en sprickgrotta som är värd ett besök. Denna grotta är något svårare än Höversbygrottan. Grottans öppningar ligger anonymt på en gräsbevuxen höjd, huvudingången är en lodrät och trång gång. Det kan vara besvärligt att klättra ner så det är bra att ta med ett rep. Nere i huvudsprickan är det dock två meter brett och högt i tak.

FAKTA: Så hittar du till Höversbygrottan

Kör på väg 35 mot Åtvidaberg.

Kör mot Askeby och Björsäter. Cirka 7 km efter Örtomta - sväng vänster mot Ö. Ryd. Kör en dryg kilometer, då du bland annat passerar Höversby gamla järnvägsstation. Du hittar grottan där skogen börjar på vänster sida, efter hagen med en transformatorstation. Håll utkik efter en skylt in mot skogen och följ stigen!