• Allt började som en dröm för Peter Sundell. Nu är hand helt självlärd och har en KRAV-certifierad odling. Foto: Linn Strelin
  • Gårdsbutiken öppnar oftast lagom till midsommar och stänger i början på september. Foto: Linn Strelin
  • Unikt för Peters trädgårdsland är plastlisterna. Fem centimeter under jord finns ett bevattningssystem. Och plasten förhindrar att ogräs uppstår. Foto: Linn Strelin
  • De ekologiska jordgubbarna har en berikad smak. Foto: Linn Strelin

Grönsaker odlade med kärlek

På en liten gård utanför Norrköping hittar vi Peters Jordnära, ett företag som är mera känt under namnet "Gåsbäckens Odlingar". Här odlar Peter Sundell ekologiska grönsaker av högsta kvalité.

Allt började för sexton år sedan. Peter hade en vision om att odla på samma vis som hans mormor gjorde på sextiotalet – "utan gifter och andra konstigheter". Helt utan erfarenhet, men med stor vilja började han experimentera med olika odlingsmetoder. Hans specialitet är att odla på låga "lister". Mitt i listen ligger en nedmyllad droppslang, vilket sänker vattenförbrukningen och motverkar bland annat mögelsjukdomar som annars är vanligt på jordgubbar.

- Jag brinner för det här. Både barn och vuxna ska kunna se var maten kommer ifrån, och få känna smaken av pinfärska bär och grönsaker. Att plocka själv och bli skitig om händerna är en upplevelse i sig – något som många av mina kunder uppskattar, säger Peter.

I gårdsbutiken finns framför allt jordgubbar, potatis, lök, tomater, bönor och gurka efter säsong. När tiden räcker till gör Peter egen saltgurka och ibland saft och sylt. På hösten finns gott om frukt, särskilt päron. Hela odlingen är KRAV-certifierad.

Peters Jordnära/Gåsbäckens Odlingar har många kunder som åker långt, de kommer från Linköping, Nyköping och Tranås. Några kommer ända från Stockholm för att köpa ekologiska jordgubbar. Ofta köper de många kilo, för att sedan göra egen saft och sylt.

- Intresset för att handla direkt från gården har ökat varje år och det är jättekul. Jag tror att vi människor blir allt mer medvetna om vad vi stoppar i oss. Man vill ha både nyttiga och goda råvaror. Sedan försöker jag också att sätta vettiga priser, för att så många som möjligt ska kunna handla här, säger Peter.

Utöver odlingarna så har Peter och hans sambo en flock med grisar som får gå ute och böka året runt.

- Det är ytterligare ett steg i vår strävan att kunna erbjuda kunderna bra mat, säger han.