• Almedina Elezovic har tagit in det egna intresset för miljö och återvinning i företaget. Foto: Kajsa Nilsson
  • Maria Nilas hårvårdsserie Palett är ett bra alternativ för den miljömedvetne. Foto: Kajsa Nilsson
  • Almedina Elezovic talar varmt för det svenska märket Disp. Foto: Kajsa Nilsson

Grön hårvård för en hållbar framtid

I närheten av polishuset driver Almedina Elezovic salongen Green Haircare som gör mer än bara klipper och färgar hår. Med hennes brinnande intresse för miljö och återvinning blir besöket även en liten lektion i hur vi ska skapa en hållbar framtid.

– Jag var anställd på en frisörsalong i Göteborg där man använde produkter och färger med ammoniak i, när jag flyttade till Norrköping förverkligade jag min dröm om att öppna en egen salong. Allt i min salong är svensktillverkat och med en miljövänlig tanke, berättar hon.

Att arbeta med ammoniak- och parabenfria produkter är inte bara en insats för miljön, Almedina Elezovic menar att det även kan vara bättre för den egna hälsan.

– Jag vill inte riskera hälsan på grund av jobbet. Ett tag funderade jag på att öppna ett grönt fik och lämna frisöryrket, men jag valde istället att arbeta med grön hårvård, säger hon.

Närproducerade produkter

Tanken om närproduktion kan appliceras på mer än bara mat, det vet Almedina Elezovic. Alla produkter som används av henne har ursprung i Sverige. På hyllan med produkter som kunderna kan köpa med sig hem är det bara ett märke som inte är helsvenskt, det importeras från Holland.

– Jag fick så stor efterfrågan på Macadamiaprodukter att jag valde att ta in dem ändå, berättar hon.

Ekologiskt från Argentina

Just stämpeln ekologisk ställer hon sig lite kritisk till:

– Jag brukar alltid prata om hållbar utveckling med mina kunder och många blir inspirerade. När det gäller ekologiskt så köper jag hellre svensk oekologisk mat än ekologiskt från Argentina. När varorna väl når Sverige har de fraktats långt och släppt ut mycket föroreningar, därför är det viktigare att satsa på närproducerat.

Kallar sig miljövänlig

Almedina Elezovic menar att hon inte vill kalla sin rörelse för en ekologisk salong eftersom inte hela hennes utbud är 100 procent ekologiskt.

– Ska man kalla sig ekologisk så ska det vara ekologiskt fullt ut, jag kallar mig miljövänlig istället, säger hon.