• Deltagarna Bengt Samuelsson och Bosse Ringqvist har arbetat som ett team under året. Mellan dem står kursledaren Johan Enderby. Foto: Kajsa Nilsson
  • Bengt-Ove Elm har fått stärkt självförtroende under kursen. På bilden syns även Lars B Carlsson, Nils Öfverberg, Börje Jonsson och Inger Persson. Foto: Kajsa Nilsson
  • Vanja Högstedt och Inger Jakobsson har haft ett roligt år. Här slappnar de av med fika tillsammans med Rolf Thornvigg och Hans Dahlén efter filmvisningen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Det hördes många hjärtliga skratt från publiken under filmvisningen. Foto: Kajsa Nilsson

Granens första filmfestival

I fredags var det filmfestival på aktivitetscentret Granen i centrala Norrköping. Ett gäng seniorer har under året gått kurs i att göra film och i fredags visade de upp sina 14 filmer för vänner och familj.

Den röda mattan låg utrullad och alla besökare blev fotograferade vid ankomsten, precis som i Cannes och mot slutet av filmvisningen delades guldgranar ut för bland annat bästa manliga och kvinnliga skådespelare. Bengt Samuelsson är 73 år och har fått lära sig en hel del om film under året.

– Min fru Britta bor här och en gång när jag var och besökte henne fick jag frågan om jag ville vara med i kursen. Det har varit jättekul, säger han övertygande.

Filmat med Ipad

Som redskap för att göra film har de använt surfplattor. Seniorerna har själva skrivit manus, regisserat och till stor del skådespelat. Klippningen skötte kursledaren Johan Enderby. Humoristiska kortfilmer blandades med animerade lerfigurfilmer och reportagefilm om Granens aktivitetsutbud. Det ligger mycket arbete bakom filmerna men man riktigt ser hur roligt de hade under inspelningarna.

Stärkt självförtroende

Bengt-Ove Elm är nöjd över att ha varit med i kursen.

– Jag har aldrig haft så roligt som under det här året, det har varit jättekul! Jag har tidigare haft dåligt självförtroende men inte nu längre, säger han och berättar att han fått massor av nya kompisar tack vare kursen.

Det var i samband med att Johan Enderby började arbeta som aktivitetsledare på Granen som idén med filmkursen kom på tal. Förutom filmkursen håller Johan Enderby i surfplattekurs och tekniktimmen där seniorer kan komma med alla möjliga frågor om mobiltelefoner, datorer och annan elektronik.

– Jag hade med mig tanken om filmkursen när jag började här i höstas, jag hade sett projekt i Eksjö där man arbetat med animerad film. Det är tacksamt att arbeta med det här gänget. Vi har spånat idéer och sen driver de idéerna vidare. Mycket har varit improvisation under inspelningarna, säger han.

Filmgänget har träffats varje onsdagsförmiddag sedan i höstas och nu hoppas deltagarna och kursledaren på fortsättning. Enligt enhetschefen Monica Johansson är tanken att projektet ska fortsätta i höst.