• Utställningen Mästargrafik visar det bästa ur Konstmuseets grafiksamlingar.
  • Apokalypsen av Albrecht Dürer består egentligen av 15 blad och hela serien finns i samlingarna.
  • Axel Fridells berömda konstverk Mr Simmons är enligt Kerstin Holmer ett av Sveriges mest framlyfta blad.
  • Även Picasso finns med i utställningen.
  • Kerstin Holmer är intendent på museet och utställningskommissarie för Mästargrafik.

Grafiska mästarblad ur samlingarna

Förra lördagen var det vernissage för den nya utställningen Mästargrafik på Norrköpings Konstmuseum. I museets samlingar mellan 30 000 och 40 000 grafiska blad och fram till och med den 19 januari nästa år finns delar utav samlingen i nya utställningen.

Utställningskommissarien Kerstin Holmer har ett uppenbart intresse för grafiska blad och till utställningen Mästargrafik har hon tagit fram några av sina favoriter från samlingarna. Bland annat finns Rembrandt, Picasso och Munch representerade.

– Jag har fått göra ett urval ur flera serier och visar några mästarblad av grafikkonstnärer, säger hon och berättar om de olika tekniker som finns för att göra grafiska blad. Bland annat har konstnärerna använt sig av träsnitt, kopparstick, torrnålsgravyr, etsning och litografi.

Många områden

Grafiska blad har använts inom många områden förutom att ha till betraktelse på väggen. Kerstin Holmer berättar om sjöfarare som använt bilder av helgon som beskyddare under resor och om illustrationer till programblad och böcker.

– Under slutet av 1700-talet kom litografin som var särskilt viktig för dagspress, berättar hon.

Få kvinnor

Bland konstnärerna som finns representerade i Mästargrafik är det huvudsakligen män, endast två kvinnor finns med: Geerturydt Roghman och den finlandssvenska konstnären Helen Schjerfbeck. En annan nordisk talang är den svenska förmågan Axel Fridell.

– Axel Fridell tillhörde Falugrafikerna och verket Mr Simmons är nog ett av Sveriges mest framlyfta blad, berättar hon. Bilden med den hattbeklädda tidningsläsaren gjorde Fridell på ett pensionat i London.

När Mästargrafik plockas ner i januari kommer även resten av museet att hålla stängt fram till maj och den konsttörstande gör därför rätt i att besöka museet någon gång innan stängning.