• Anki Räfsby har haft sömnad som sysselsättning sedan ett par år tillbaka.
  • Anki Räfsby har haft sömnad som sysselsättning sedan ett par år tillbaka.
  • Klänningen Anja är döpt efter Ankis mamma och den är storfavorit hos designern själv.
  • Förutom klänningar syr hon även mammelucker. Sedan verksamheten kom igång bär hon inget annat än sina egensydda plagg.
  • I ateljén finns en stor uppsättning maskiner med olika typer av sömmar.
  • Allt i Anki Räfsbys hem är vitt, parketten i vardagsrummet målade hon vit.
  • Efter många år i kommunen startade Anki Räfsby det egna företaget Vita pärlans design.

Gör personliga lantromantiska klänningar

I Anki Räfsbys villa i Skärblacka är ovanvåningen omgjord till syateljé. Efter 20 års uppehåll från symaskinen hittade hon tillbaka och producerar kärleksfullt sydda plagg i vitt och naturfärgat tyg. Sedan ett par år tillbaka har hon sömnadsintresset som huvudsysselsättning.

Stilen är tydlig men varje plagg blir ensam i sitt slag. Många kunder väljer att skicka med en gammal spetsduk som betytt mycket, den syr Anki in i plagget.

– På så sätt kan man bevara en vacker duk som ett minne i klänningen, förklarar hon och visar en brudklänning som snart ska skickas iväg på leverans.

– I den här klänningen har jag sytt in både brudens föräldrars och hennes farmors initialer från gamla örngott i hjärtan på klänningen, säger hon och visar de sköra tygerna som omsorgsfullt arbetats in i den lantromantiska brudklänningen.

Stannad i gallerian

Från början var det inte tänkt att hon skulle göra sömnadsintresset till sitt yrke, det utvecklade sig efter att hon fått fina komplimanger från vänner. När hon var på besök hos sonen i Göteborg blev hon stoppad inne i shoppinggallerian Nordstan av en ny beundrare som ville framföra sitt tycke för Ankis kläder. Kvinnan var ingen mindre än gallerians chef som uttryckte önskan om att få göra en utställning med Ankis kläder. Den skärblackska hobbysömmerskan blev paff men tackade ja till erbjudandet och efter det har verksamheten tagit fart.

Nu ligger fokus på Vita pärlans design som hon har valt att kalla verksamheten. Att jobba hemifrån är skönt, tycker Anki, som av medicinska skäl kräver mycket vila.

– Jag har haft kronisk feber under de senaste 18 åren och det kräver att jag får arbeta i min egen takt. Men det går bra att arbeta hemifrån, försäkrar hon.

Inget svart längre

Nuförtiden bär hon inga andra kläder än dem hon syr själv, alltid i ljusa färger. Men så har det inte alltid varit.

– Tidigare har jag alltid gått svartklädd. Jag har fortfarande kvar en garderob med enbart svarta kläder, säger hon och nickar bort mot sovrummet. Nu bär jag bara ljusa kläder, det gör att jag mår bättre. Jag har till och med sytt en egen vinterjacka.

I ateljén är allting vitmålat och i ett hörn står en soffsäng med mjuka kuddar, månntro en bra plats för tupplur mellan sömmarna. Allt är faktiskt vitt i Anki Räfsbys villa. Trappan som leder ner till entréplan har till stor del målats vit och snart ska även trappstegen få sin beskärda del av vitfärgen. Vardagsrummet är luftigt och det ljusa golvet gör sitt till helhetsintrycket.

– Jag skulle lägga nytt golv, men i stället för ny parkett valde jag att måla den gamla vit, säger hon och avslöjar sin kreativitet.

På ett skåp i vardagsrummet står porslinsdockor uppställda.

– Jag gick en kurs i att göra porslinsdockor på 1990-talet. Förutom att slipa till och måla själva huvudena har jag också sytt kläderna, berättar hon och är noga med att poängtera att det är tyska samlardockor. Den inbitna vet säkert skillnaden mellan dem och andra. För en lekman ser de hursomhelst välgjorda och vackra ut.

– Jag är kreativ och har alltid något för mig, säger hon och pillar på en snäckformad ring på ringfingret. Ringen är köpt i Tyskland men någon gång ska hon pröva att göra egna ringar.

Lampan som hänger i taket i syateljén är hemgjord, likaså en i fönstret. När hon nyligen var på semester på Sardinien plockade hon åt sig drivved som fick följa med hem. Vad det ska bli av drivveden vet hon inte än, men hon funderar på att göra någon slags mobil.

Häften beställningsjobb

Trots att hon har många sidoprojekt är det klänningarna som är det viktigaste. Varje klänning tar en arbetsdag att producera och ungefär hälften av arbetet består av beställningsjobb. Det finns dock ett utbud av färdiga modeller att välja bland, samtliga har blivit döpta av sömmerskan själv.

– Min första klänning heter Anja och är döpt efter min mamma. Det var hon som lärde mig att sy. I övrigt har jag döpt klänningarna till vackra flicknamn.

I dag har Anki Räfsby kunder långt utanför det egna samhällets gränser. I Linköping, Vadstena, Göteborg och Smögen säljs klänningar i butik och trots att verksamheten växer vill hon aldrig släppa hantverket.

– Nu gör jag allting själv och så vill jag att det förblir. Kanske anställer jag någon för tillklippning och sömnad men designen är min, avslutar hon.

Fakta Ann-Christine ”Anki” Räfsby

Ålder: 54 år.

Bor: Skärblacka.

Uppvuxen: Skärblacka.

Familj: Barnen Alexander 22 år, Rebecka 24 år och Johannes 29 år.

Gör: Syr romantiska kläder i företaget Vita pärlans design.

Intressen: Älskar naturen och att vara ute i skogen, umgås med vänner och att få utlopp för min kreativitet, jag gillar att hitta på nya saker.

Favoritplagg: Klänningen Anja, det är den första jag gjorde och den är fortfarande favoriten.

Oväntat: Jag tog jägarexamen 1997.

citat: Min första klänning heter Anja och är döpt efter min mamma. Det var hon som lärde mig att sy.