• Östgötateaterns kostymör Agneta Skarp, filmaren Maj Wechselmann, professor och litteraturvetare Ebba Witt-Brattström, skådespelaren Carina Perenkranz, manusförfattare till Vårdnässpelen Maria Winroth och Damkörens ledare Elisabeth Hellman. Foto: Tina Andersson
  • Ebba Witt-Brattströms kunskap om Moa Martinsson ligger till grund för filmaren Maj Wechselmanns film "Moa Martinson, landsmodern". Foto: Tina Andersson

Gör film om Moa Martinsson

Den hyllade och prisbelönade filmaren Maj Wechselmann gör ett dokudrama om vår tids stora proletärförfattare Moa Martinsson och Norrköpings underpriviligerade vid yllefabrikerna. Nyligen var hon och Ebba Witt-Brattström på plats i Norrköping för att berätta om projektet som ska visas i SVTs K-special.

Som dotter till en ogift kvinna växte författaren Moa Martinsson upp bland Norrköpings mest underpriviligerade. Deras liv kommer nu att skildras ur Moa Martinssons perspektiv i dokudramat "Moa Martinson, landsmodern", som just nu spelas in under ledning av filmaren Maj Wechselmann.

– Jag är så gammal att jag känner personer som bands vid stolar och soffor medan föräldrarna arbetade. Man kan bara föreställa sig vad det gör med människor. Jag tror att vi behöver påminnas om hur det har varit i Sverige en gång i tiden, säger hon.

Blev inspirerad

Det var efter att ha läst Ebba Witt-Brattströms avhandling "Moa Martinsson - Skift och drift i trettiotalet", som hon bestämde sig för att Moas liv skulle bli en film. Formen kom att bli dokudrama.

– Det speciella med Moa var att hon beskrev sådant som tidigare var helt förbjudet. I sin debutroman "Kvinnor och äppelträd" skildras för första gången en förlossning i svensk litteratur. Hon var den första som skrev ur barnens och kvinnornas perspektiv och som banade väg för de manliga författarna att skriva om verkligheten. Utan Moa hade varken Vilhelm Moberg eller Harry Martinsson nått sådana framgångar, säger Ebba Witt-Brattström.

Fått stöd

Filmen har hittills fått 50 000 kronor i stöd av Film i Öst och lika mycket från Norrköpings filmfond, man får även 250 000 kr från K Special där filmen i första hand kommer att visas, men om Maj Wechselmann får bestämma ska den även upp på biograferna.

– Jag oroar mig inte för pengarna. Sådant löser sig alltid. Vi har hembygdsföreningar och amatörteatergrupper som ställer upp frivilligt. Det är också pengar, det får man inte glömma, säger Wechselmann.

Söker statister

En av storscenerna kommer att spelas in i Norrköping den 12 oktober. Filmscenen utgår från Moa Martinsons text:

"Min mor var ylleväverska och stod på fabrik sammanlagt i 12 år. Lönen var usel. Hon blev sjuk av oljelukten, bullret gjorde henne döv och gav henne en fruktansvärd huvudvärk...Klockan var strax före 6 på morgonen, fabriksvisslorna "Bullparaden" drog genom stan: de kom gående i tusentals. "Bullan" kom från ordet "surbullar" och var betäckningen på textilarbetarna. Den syftade inte på deras humör, utan deras speciella lukt, en frän, syrlig, doft av textilfibrer, olja och kemikalier, som bet sig in i kläder, hud och hår. De utgjorde en mycket stor del av textilens arbetskraft, och de var både bleka och magra; man åt sig inte riktigt mätt på en bomullsspinnerskas lön."

För scenen söker man nu statister till cirka 200 surbullor, som vill vara med och skildra Moa Martinssons liv ur ett tidigare inte visat perspektiv.

– Vi vänder oss till amatörteatergrupper, skolor, körer och alla andra som vill vara med i projektet, säger skådespelaren Carina Perenkranz, som ansvarar för statisterna i projektet.

Östgötateaterns kostymör Agneta Skarp håller koll på vilka kläder som statisterna ska ha på sig.

– Det ska vara arbetskläder i trötta material och dova färger, säger hon.

Lokala medverkande

Damkörens ledare Elisabeth Hellman har tonsatt några av Moa Martinssons texter och amatörskådespelare från Vårdnässpelen medverkar med bygdespelet "Ho ska heta Helga", som har premiär i Bjärka Säby den 12 oktober och som också kommer till Norrköping.

Under inspelningsdagen i Norrköping kommer man att hålla till i Hallarna, men var själva scenen kommer att spelas in är i skrivandets stund ännu inte bestämt.

– Det här är viktigt. Den kommer att bli en manifestation, som ingen kommer att missa, utlovar Maj Wechselmann.