• Lina Lindström jobbar i bruksbutiken. Foto: Patrik Ekström
  • Populärt bruksglas. Foto: Patrik Ekström
  • Rejmyre mässingsbruk är väl värt ett besök. Foto: Patrik Ekström

Gör ett besök i Glasriket

Rejmyre är mest känt för sitt glasbruk som har över 200 år lång historia och är det tredje äldsta i Sverige. Intill själva glasbruket ligger även en hantverksby med flera små verkstäder, butiker, utställningslokaler och ett gästgiveri.

Rejmyre glasbruk startade redan 1810 och är därmed det tredje äldsta i landet som fortfarande är i bruk. Vill man se hur glas tillverkas och blåses så är det bara att gå in i hyttan, då kommer man rakt in i produktionen och glasblåsarna visar gärna upp sin yrkesskicklighet. Glasbruket besöks årligen av 100 000 turister vilket Lina Lindström i bruksbutiken kan vittna om.

– Här är det full fart från midsommar och en bit in i september. Det kommer folk både från Sverige och våra nordiska grannländer men även en hel del tyskar. Många handlar också olika glasprodukter när det ändå är här, säger Lina och visar upp en serie med bruksglas som har anor långt bak i tiden.

Visar gammalt och nytt

I huset finns även ett glasmuseum där man visar upp det kulturarv som glasbruket arbetat upp under sin över 200 år långa historia. Man samlar, bevarar och visar glas som tillverkats sedan bruket startade 1810 och fram till dags dato. Museet har fri entré. Rejmyre mässingsbruk håller till i den hantverksby som vuxit fram bredvid glasbruket. Här både nytillverkar man olika mässingsprodukter och renoverar, bland annat, kristallkronor. Man tillverkar även nya kristallkronor.

Handgjorda kronor

 Det är Bertil Eriksson som både designar de olika produkter som säljs glasbruket och som står för tillverkningen.

– Vi har ju inga mellanhänder så priserna ligger betydligt lägre hos oss än i handeln. Dessutom så är varje ljuskrona tillverkad för hand, berättar Inga Lindström som arbetar hos Rejmyre mässingsbruk med att sälja produkterna som tillverkas men hon hjälper även till med att renovera kristallkronor. Bredvid hantverksbyn ligger även White Guide-belönande Rejmyre gestgifveri som bjuder på mat inspirerad av Östergötland och lagad av produkter från östgötska matproducenter.