• Markus Iwerbo, Norrköping, går golfprogrammet på Birgittaskolans gymnasium i Linköping. I veckorna bor han i ett hus på Landeryds golfbana, bara några meter från banor, range och puttinggreen. På vintern tränar här i golfhallen i Tannefors. Foto: Leif Larsson
  • I detta hus bort åtta elever, däribland Markus Iwerbo, Norrköping, som går golfprogram på gymnasium i Linköping. Huset är beläget på golfanläggningen i Landeryd och här kan eleverna bara gå ut genom dörren för att träna golf. Foto: Leif Larsson
  • Puttningen är något Markus Iwerbo tränar för att förbättra. Foto: Leif Larsson

Golfstudenten Markus bor på golfbanan

I ett hus några meter från golfbanor, drivingrange och puttinggreen bor åtta elever som går golfprogrammet på Birgittaskolans gymnasium i Linköping. Markus Iwerbo, Norrköping, är en av dem.

– Jag visste att boendet låg nära banorna och det var helt klart en faktor när jag valde det här programmet, påpekar han.

Han går andra året på golfprogrammet och har funnit sig väl tillrätta i boendet på Landeryds golfklubb och på utbildningen. Elever som kommer från andra orter kan bo i det röda tvåvåningshuset på golfanläggningen.

– Framför allt valde jag den här utbildningen för att det är bra golfträning här, Petter Ederö är en bra tränare och att alla viktiga förutsättningar finns här. Men visst är det är roligt att bo nära golfbanan och det är också bra att bo ihop med kompisar som har samma intresse, vi pushar varandra. Det är också nyttigt att komma hemifrån och ta ansvar för ett hem med städning och sådant, redogör 17-åringen.

Att bo nära golfutbud av alla möjliga slag är enligt honom perfekt.

– På sommaren kan man träna direkt utanför dörren och visst blir det att man tränar oftare när man bor så nära, säger han.

Mycket golf

Markus har varit intresserad av golf länge. Hans pappa fick honom att börja.

– Mina bästa kompisar spelar också så golf känns som något självklart, fastslår Markus.

I skolan så är det golf på schemat tre dagar i veckan, två timmar per gång. Markus är medlem i Norrköping Söderköping golfklubb och är därför inte med i Landeryds GK:s juniorlag, som en del andra elever. Men han har tillgång till annan träning och har lärt sig mycket av tränaren/läraren Petter Ederö.

– Det blir gympass fyra gånger i veckan, två löppass och golfträning. På vintern tränar jag teknik och på sommaren går man in för att slå bra slag.

Vill bli bättre

Träningen är sommartid i Landeryd och på vintern i golfhallen i Tannefors. Markus slår ganska långt med drivern, 240-250 meter, och tycker som så många andra golfare att puttningen behöver skärpas.

– Fast jag känner att hela mitt spel utvecklas men det är mycket kvar. Jag är inte nöjd med mitt spel och det ska man aldrig vara. Petter Ederö har lärt mig mycket och nu vet jag hur jag ska träna för att bli bättre. Jag har också lärt mig av pappa, han ger mig feedback hela tiden.

I dagsläget bor således åtta elever i det röda huset, sju killar och en tjej.

– Första året var det en kille från Stockholm och en från Vadstena och vi kom överens direkt. I år har fem nya kommit hit, tre killar från Vimmerby, en från Mjölby och en tjej från Spanien, berättar Markus.

Vad gör ni då i huset?

– De flesta slutar skolan vid fyra och många kommer ganska sent till huset. Vi brukar umgås och kolla lite på tv. Alla har mycket att göra, plugga eller gå på gym. Vi får middag från golfrestaurangen men ibland lagar vi mat själva och ibland köper vi färdig mat och äter tillsammans.

Vilka mål har du då med golfen?

– Såklart har jag en dröm om att kunna livnära mig på golfen men än så länge gör jag något jag gillar och trivs med och då är det också enklare att satsa, säger Markus Iwerbo.