• Lars Johansson har en gedigen bakgrund som spelare och coach inom basket. Under sju år var han förbundskapten för damlandslaget bland annat. Foto: Max Elofsson

Goda chanser för Dolphins

Det har varit en bra säsongsstart för hela Norrköping Dolphins. Damerna har briljerat med fem raka vinster och herrarna fortsätter bita sig fast i toppen.

Förra året togs sig basketkillarna i Norrköping Dolphins ända till final där de fick se sig besegrade i fyra raka matcher mot Södertälje Kings. Damlaget, som nådde en mittenplacering förra säsongen, har inlett övertygande hittills. Föreningens klubbdirektör Lars Johansson berättar mer.

– Dem har ju börjat kanonbra. Det är ett ungt lag men jag vet att det är ett väldigt träningsvilligt och ambitiöst lag vi har fått ihop i år, säger han.

Vann mot mästarna

Flera av tjejerna går fortfarande i gymnasiet men kombinerar det med att spela basket på högsta nivå. Stommen i laget från förra året har även blivit kvar, vilket har gjort att de flesta känner till tränaren Jesper Sundbergs system. I lagets femte match mötte de regerande mästarna Luleå, vilket säger lite om vilken kapacitet laget har. Visby är ett annat tippat topplag som de har slagit.

Vad det gäller herrlaget så har de en målsättning att inte vara sämre än förra året, men de vet samtidigt att det är en tuff målsättning att nå final.

– Det är rimligt att vi ska vara med i toppstriden. Men jag tycker inte vi borde se det som ett misslyckande ifall vi skulle åka ut i en semifinal till exempel, säger Lars Johansson.

Mycket som ska stämma

Han pekar på en mängd faktorer som ska stämma för att de ska gå hela vägen. Rätt motstånd, skador med mera. Att alla detaljer i spelet stämmer är viktigt och han berättar att han såg första matchen mot mästarna Södertälje och att det märktes lite att det är i början säsongen och det tyckte han märktes i just de små detaljerna.

Säsongspremiären slutade med förlust för herrarna. 79-59 blev slutsiffrorna borta mot Södertälje Kings. Fredagen den 14 oktober gjorde de premiär på hemmaplan i Norrköping mot BC Luleå. Det slutade med vinst för hemmalaget med 82-77.

Favorittippade

Hela organisationen ser Lars Johansson som väl fungerande. Att det är roligt att länka samma deras professionella rörelse med ideell kraft.

– Vi har pratat mycket om att bygga upp en klubbkänsla. Tidigare har det varit lite isolerat men numera är det flera som är mer delaktiga i allt, säger klubbdirektören.

Förutom dam- och herrlaget så finns även Dolphins Rullstol som i princip alltid anses som storfavoriter till guldet. De är just nu regerande mästare och inför deras säsong har de fått tillbaka sina tidigare tränare Åke Björck och Anders Utter, vilket är till Lars Johanssons stora glädje.

– Det känns riktigt bra att de kommer tillbaka igen, avslutar han.