Globala veckor och delegation till Kenya

Just nu pågår Norrköpings globala veckor med många programpunkter. Norrköping är en global kommun sedan 2012 och arrangerar globala veckorna för att uppmärksamma hur man lokalt kan vara med och påverka globalt.

Norrköpings kommun, Sida och lokala organisationer samarbetar om programmet för veckorna. Alla aktiviteter finns sammanställda i ett program på kommunens hemsida. För näringslivet hålls en CSR-konferens i Linköping där temat är ”Hållbarhet är lönsamt”.

– Ett 20-tal lokala föreningar engagerar sig i Globala veckorna, berättar Karin Faxér som är projektledare för Globala Norrköping. Hon tipsar om att det den 21 november kommer att finnas ett globalt torg i Lindengallerian.

– Vi hoppas att folk ska komma och besöka oss på torget. Där får föreningarna visa sin verksamhet och sälja produkter. Sida kommer också att finnas på plats med en VR-film som ger en upplevelse av hur det är att vara flykting. I filmen får man gå omkring i ett flyktingläger.

Globalt fullmäktige


Globala veckorna pågår den 16 till 29 november men tjuvstartade redan i torsdags när ETC:s ansvarige utgivare Johan Ehrenberg föreläste på Stadsmuseet. I anslutning till Globala veckorna har även kommunfullmäktige globalt tema. På fullmäktigemötet kommer representanter från Kinda kommun och berättar om sitt globala projekt med Kenya.

Norrköping till Kenya

Under veckan kommer Norrköpings delegation åka till Kenya med syfte att bland annat utveckla affärsmöjligheter. Delegationen som ska åka består av kommunpolitiker, tjänstemän från kommunen och länsstyrelsen samt företagare.

– Under vår besöksresa deltar personer från företag i Norrköping som är specialiserade inom solenergi, biodiesel och avfall. Tanken är att de nu ska kunna knyta kontakter med liknande verksamheter i Kenya. Vi kommer också att besöka träningsanläggningen Iten där världseliten tränar löpning, så kanske kommer Norrköping även att påbörja samarbeten på fritidsområdet, säger Göran Färm, förste vice ordförande i kommunfullmäktige, på kommunens hemsida.