• Handslipade glas med olika dekorer är väldigt populära. Foto: Linn Strelin
  • Ugnarna är varma och munstyckena redo för att blåsas i. Foto: Linn Strelin
  • - I sommar öppnade vi även glasbrukets nya outlet där olika designerprodukter finns, säger Zara Andersson. Foto: Linn Strelin

Glasklart hos Reijmyre

Numera finns det inte många glasbruk kvar i Sverige. Men en av de få är Reijmyre Glasbruk som grundades för mer än 200 år sedan.

I dag tillverkar och säljer Reijmyre Glasbruk svenskt glas med mer än 200 års hantverkstradition av munblåst bruksglas i bakgrunden. Deras ambition är att produkterna ska ge ett mervärde som inte bara består utan också ökar. Glaset ska vara av högsta kvalitet och fungera för såväl vardag som fest, vilket kännetecknar glasprodukter från Reijmyre.

Inne i glasbrukets butik finns allt mellan himmel och jord att tillgå. Exempelvis dricksglas, serviser, karaffer, skålar och ljusstakar. Glasprodukterna är alla tillverkade i Reijmyres hytta, förutom en hylla med glas som kommer från Magnor, vilket är ett norskt glasbruk.

Just nu arbetar fyra stycken glasblåsare hos Reijmyre. Det är bland annat de som ser till att butiken fylls med vackra föremål. Men vissa kunder önskar något alldeles speciellt.

- Det är mycket ungdomar som kommer hit. De börjar bli mer intresserade av färg och form. Sedan vill många blåsa egna glas för att ha produkter hemma som sticker ut och som betyder något extra. Gravyr är också riktigt populärt, säger Zara Andersson som är butiksansvarig på glasbruket.

Sommarhalvåret är den mest turbulenta tiden för glasbruket. Det är då bussar med hantverksintresserade resenärer besöker Reijmyre. Det är även då möhippor/svensexor anordnas vilket gör att deras guidningar ökar.

- Vi anordnar guider här. Då får man följa med runt i byggnaden och även testa på att blåsa eget glas. Vi har mycket turister som är intresserade. Främst från Tyskland, England och USA. Därför har vi ordnat så att vissa guider sker på engelska, säger Robin Andersson, medarbetare på glasbruket och som även håller i guiderna.

Nytt för i år är kollektionen av konstglas i jugendstil. Det är konstnärerna Sissi Westerberg och Jeanette Karsten som varit på glasbruket och förverkligat sina egna idéer. Serien kan ses under hela sommaren 2016 och har varit en väldigt populär sevärdhet. Och vill man inte bara kolla, utan också köpa något ur kollektionen, så ligger priset på mellan 4900 till 15000 kronor.