• Göran Gunnarsson menar att beslutet är positivt för Östgötatrafiken för att de får mer förtroende. Foto: Tommy Pettersson

Glädjebesked för kollektivåkande seniorer

Från och med den första februari sänks åldern för att köpa Östgötatrafikens rabatterade seniorkort.

Trafiknämnden har beslutat att sänka åldersgränsen för senior från 70 år till 65 år. Det är landstingets nya politiska ledning som står bakom förslaget.

Ingen rimlig förklaring

– Jag har pratat med många pensionärer som undrar varför åldersgränsen är 70 år, och när jag har frågat Östgötatrafiken har jag inte fått någon rimlig förklaring. Vi måste ha avgifter som folk förstår och har förtroende för. Många blir pensionärer när de är runt 65 år, så det är en enklare förklaring varför åldersgränsen ska vara 65 år i stället, säger Göran Gunnarsson, landstingsråd och ordförande i trafiknämnden.

Locka nya resenärer

Östgötatrafiken kommer att få minskade intäkter, men det handlar om lite pengar enligt Göran Gunnarsson. Förhoppningen är att den sänkta åldersgränsen ska locka nya resenärer.

– Beslutet är positivt för att folk inte längre behöver haka upp sig på åldern och tycka att det är orättvist. Jag tror även att det är positivt för Östgötatrafiken för att de kommer få mer förtroende, säger Göran Gunnarsson.