• Författaren ThereseBohman känner siglättad över att nu kunna ägna mer tid åt skrivandet. Foto: Kajsa Nilsson

Glad och chockad stipendiat

I förra veckan utsåg kultur- och fritidsnämnden årets stipendiater. Totalt har åtta personer tilldelas stipendier inom kultur och idrott. Största stipendiesumman får författaren Therese Bohman till Moa Martinsons minne.

Summan avgörs av hur många invånare Norrköping hade vid 2013 års slut. Stipendiesumman om 133 179 kronor kom som en chock för Therese Bohman som på senaste tiden uppmärksammats för sin roman ”Den andra kvinnan”. I motiveringen står bland annat följande:

”Therese Bohman har med sin andra bok etablerat sig som författare på ett av Sveriges största förlag och har uppmärksammats positivt i media. Hennes romaner är översatta till flera språk. Hon har med språklig säkerhet skapat en läsvärd Norrköpingsskildring. Hennes arbete som litteratur- och konstkritiker är väldokumenterat.”

– Jag är fortfarande helt omtumlad men så klart jätteglad. Det är ju jättemycket pengar, säger författaren när hon precis anlänt till Norrköping för att fira beskedet med familjen. Nuförtiden bor den före detta Kolmårdsbon i Stockholm.

Fortsatt skrivande

Pengarna kommer att användas till fortsatt skrivande under den kommande tiden.

– Jag har länge funderat över när jag egentligen ska få tid att skriva. Att få stipendiet möjliggör för mig att vara ledig från mitt arbete och kunna ägna mig åt skrivandet. Jag tjänar ju inga pengar på att skriva. Jag har precis påbörjat min tredje roman och det känns som en stor lättnad att jag nu får möjlighet att skriva på den, säger hon.

Delas ut 15 december

Övriga stipendiater är musikstudenterna Oskar Lejonklo, Julia Biegniewska och Sofia Sunnerstam som får 20 000 kronor vardera från stiftelsen ICA Handlarnas Stipendiefond, simmaren Elin Podéus som får Pernilla Wibergs stipendium på 20 000 kronor, skytten Jim Forsberg som får Jonas Jacobssons stipendium på 20 000 kronor samt Martina Reimander, enduro, och Jens Torstensson, kanot, som får Norrköpings kommuns idrottsstipendium på 10 000 kronor var. Stipendierna kommer att delas ut under kommunfullmäktiges sammaträde den 15 december.