• Felix Pehrsson, Norrköping, siktar med luftgeväret. Han skjuter med luftgevär till vardags och får på sportlägret testa annat som bågskytte, luftpistol och springskytte. Foto: Leif Larsson
  • Anna Brobeck prövar skidbacken på Stadium Sports Camp. På vintern tävlar hon för Norrköpings SK i slalom. Foto: Leif Larsson
  • Inne i Stadium Arena finns Activity Town där denna intensiva variant av innefotboll på liten yta kan spelas. Foto: Leif Larsson
  • Innebandyn lockar näst flest unga, 250 per vecka. Foto: Leif Larsson
  • 20 ungdomar valde skytte som sin huvudsport på Stadium Sports camp. Foto: Leif Larsson

Gigantiskt sportläger för unga

I år arrangeras Stadium Sports Camp i Norrköping för 20:e gången. Antalet deltagande ungdomar ökar ständigt. I år är det 6 700 som testar olika idrotter.

– Det är rekord i år igen. De senaste sju åren har vi ökat med 200-300 varje år. Det finns 7 300 platser totalt så snart slår vi i taket, konstaterar Marcus Grapne, ansvarig för evenemanget.

Sveriges största sportläger, som pågår i fyra veckor mellan 22 juni och 19 juli, har en rejäl bredd. De som är mellan 11 och 15 år bokar in sig i en vecka och tränar idrott, hänger med kompisar och aktiverar sig på många andra sätt. De sover över i elevhem och får fyra mål mat om dagen. De lite yngre kan under tre dagar testa sporter och åker hem när dagen är slut.

Ungdomar från hela Sverige kommer och könsfördelningen är jämn, 51-49 i procentuellt överläge för killarna. Alla är välkomna och både sjuka barn och rörelsehindrade kan delta i olika aktiviteter. Fotboll drar mest, 450 ungdomar per vecka.

Roligt springskytte

Skytte är ett av de möjliga valen och Felix Pehrsson, Norrköping, föll för det, liksom 19 andra ungdomar.

– Jag skjuter luftgevär annars och ville testa något nytt, berättar han.

På programmet står nämligen flera olika skyttevarianter som bågskytte, luftpistol och springskytte. Det sistnämnda är som skidskytte fast till fots. Man skjuter på mål tio och 50 meter bort.

– Springskyttet blir nog det roligaste, gissar Felix efter att ha avslutat luftgevärsskyttet.

– Det gick väldigt bra, säger den unge skytten som även tänker testa de udda sporterna lacrosse och parkour.

Lägret anordnas vid Stadium Arena och i närliggande hallar och utomhusfält. Inne i huvudarenan, i det som kallas Activity Town, kan ungdomarna bland annat spela biljard, bordtennis, slappa, surfa och spela in en skiva. Framför arenan finns både klättervägg, skidbacke, skateboardramp och mycket mer.

Svårt att svänga

I skidbacken av plast hittar vi Anna Brobeck. Hon åker nerför några gånger.

– Det var kul men svårt att svänga, säger hon.

Anna som tävlar i slalom på vintern för Norrköpings SK testade sommaralternativet. Det blev både smäll på handen och lite ont i foten. Men inget som stoppade vidare framfart.

– Jag har prövat klätterväggen och ska testa studsmattan. Det är första gången jag är här och det är jättekul att lägret finns, tycker hon.

Över 1 000 ledare är inblandade under de fyra veckorna och på årsbasis jobbar fem personer med sportlägret.

– Om man är trött en morgon så räcker det med att komma hit och se all aktivitet för att må utmärkt igen, bedyrar Marcus Grapne som är med för 13:e gången.