• Gert Eliasson är ordförande i Söderköpings fotoförening. Han har fotograferat i 40 år och har människor och miljöer som favoritmotiv. Foto: Leif Larsson
  • Gert Eliasson ger rådet till de som fotograferar att lära sig kamerans alla funktioner, då blir fotandet roligare och bilderna bättre. Foto: Leif Larsson

Gert vurmar för den äkta bilden

Gert Eliasson har tagit bilder i 40 år och märker att fotograferingens anseende ständigt höjs. - Det har inte samma status som målningar men blir allt mer accepterat som en konstform, klargör han.

Gert är ordförande i Söderköpings fotoförening som funnits i ett par decennier och har omkring 40 medlemmar. Klubben har månadsträffar där ibland proffsfotografer bjuds in, man åker på utflykter, till Häradskär senast, och i höst drar man igång en fotokurs. Utställningar står också agendan och nyligen arrangerades en i kanalhamnen i Söderköping.

– Vi visade 30-40 bilder och omkring 200 personer kom och tittade, ställde frågor och pratade foto. De som vill vara med i föreningen behöver inte vara etablerade fotografer utan nybörjare är också välkomna, påpekar ordföranden sedan 1,5 år tillbaka.

Gillar det naturliga

Gert har således vurmat för foto i långliga tider. Han köpte sin första systemkamera som 17-18-åring, en Practica. Han ser bilder överallt och har fastnat för en viss typ av motiv.

– Roligast att fotografera är människor och miljöer, gärna utomlands och det ska inte vara det turistiska. Jag gillar det naturliga och äkta och det får gärna vara halvt förfallna miljöer. Det är spännande. Jag har jobbat i Kina och Thailand och där finns det fantastiska miljöer. När jag tar bilder av människor brukar jag fråga om jag får först. Problemet är att det kan bli lite för uppställt då så jag brukar backa en bit och då brukar folk slappna av, redogör Gert.

Söderköpingsbon har två kameror, två olika av märket Nikon. En för snabbhet där exempelvis sport kan fotas och en som ger riktigt högupplösta bilder som kan delförstoras utan att tappa skärpa. Han fotograferar i det som kallas råformat, inte i det vanliga formatet jpeg, detta för att få med så mycket information som möjligt.

– Att ta bilder i råformat ger en helt annan dimension åt fotograferingen, fastslår Gert.

Han har genom åren blivit en vass fotograf vilket visades i den senaste tävlingen som östsvenska fotodistriktet anordnade. Fotografer från omkring 20 klubbar deltog och man tävlade i tre klasser.

– Jag vann två klasser och kom tvåa i den tredje. Det är jag stolt över, säger Gert, och bjuder både på leende och klädsam rodnad.

Kunnande ger glädje

Digitalkameran har funnits i ett antal år och på senare tid har även mobiltelefonen blivit en kamera. Har gemene man på grund av detta blivit en bättre fotograf?

– Nej, det tror jag inte. Däremot har man ju alltid kameran med sig numera och kan ta bilder som aldrig blev tagna förut, påpekar Gert.

För att man ska bli en bättre fotograf har han ett självklart råd.

– Att lära sig kamerans funktioner. Även en billig systemkamera har massor av funktioner men många använder bara ett fåtal. Fotografering blir mycket roligare om man kan funktionerna och använder dem.

Hur skulle då en värld utan fotografier se ut?

– Annorlunda, helt klart. Foto kan missbrukas men samtidigt finns det saker som bör kunna ses, spridas och dokumenteras. Även ur konstnärlig synvinkel är foto viktigt, avrundar fotoentusiasten Gert Eliasson.