• Expressen eller Aftonbladet? Varje val måste tänkas igenom. Foto: Bo Håkansson
  • Thomas dyker upp i länet. Foto: Bo Håkansson

Genomtänkt med Thomas Petersson

Han har varit komiker i 28 år, rest land och rike kring och nu landar han åter igen i Östergötland med showen "Thomas Petersson – Tillbaka i verkligheten". En show som hyllar det ogenomtänkta.

Säg det han inte varit med om som komiker. Thomas Petersson har under 28 år rest landet runt med sin underfundiga och lätt lantliga humor. En humor som går hem men inte alltid.

– Ibland så "bombar" man som det heter på fackspråk, det vill säga, man misslyckas totalt och det blir bara fiasko av ens framträdande, säger Thomas Petersson då vi språkas vid en trött tisdag i september och inför att han ska komma till Linköpings för att sätta oss under lupp. Mer om det sen.

– Jo, jag drog ett skämt som missförstods helt vilket slutade tre män i kostym låg och brottades på scenen. Jag gick av och kände att det här blev ju inte så bra men så ville publiken ha in mig igen och då vände det hela och blev rätt bra till slut trots allt.

Under de senaste årens turnéer genom landet har Thomas Petersson funderat på om Sverige inte är världens mest genomtänkta land. Från stora politiska beslut, till bostadsföreningens lappar i trapphuset. Svart på vitt, ordning och reda. Eller försöker vara. För när det kommer till kritan blir resultaten oftast ganska ogenomtänkta. Nya showen "Thomas Petersson – Tillbaka i verkligheten" handlar mycket om just det.

I varje stad

– I varenda stad finns ogenomtänkta grejer. Kommuner som skaffar stora förbränningsugnar för sopor, för att tjäna pengar på fjärrvärme. Då sopsorterar folk och brännbara soporna räcker inte till för värmeverket. Helt plötsligt måste man betala för att importera sopor. Hur tänkte man där? Att Honda valde ett snusknamn på sin nya minibil, med slogan "liten utanpå, men stor när man kommer in" och fick byta till Honda Jazz, vilket låter mer rumsrent, vet ju de flesta. Ibland kan ogenomtänkt slarv leda fram till det mest genomtänkta, menar Thomas Petersson som i april startade Thomas en sajt, för att få invånarnas tips på ogenomtänkta grejer i sin hemstad.

Hallandsåsen

– Ogenomtänkt i Skåne är naturligtvis tunneln genom Hallandsåsen, som gick från 1 till 12 miljarder och en massa miljöskandaler på köpet. Och när jag själv äntligen premiäråkte sträckan råkade jag kolla lite i telefonen och missade hela tunneln! Oerhört ogenomtänkt av mig. Jag vill hitta fler ogenomtänkta grejer och har även fått en del tips från just Linköping och mycket som tas upp är trafikläget i staden.

Showen är satt och klar, den är två gånger 45 minuter lång och synnerligen genomtänkt, skrattar Thomas Petersson till avslut. Ni kan se honom i Norrköping den 14 oktober, den 15 i Linköping och den 20 oktober uppträder han i Mjölby.