• Mängder av glasögon har skänkts från hjälpsamma svenskar. Foto: Kajsa Nilsson
  • Modet spelar ingen roll. För de behövande i Nicaragua är det viktigast att kunna se överhuvudtaget. Foto: Kajsa Nilsson

Generösa glasögonbärare

Synoptik genomför en insamling av gamla avlagda glasögon. I centralamerikanska Nicaragua får de ny användning hos personer som inte har råd att köpa nya glasögon.

Det är Optiker utan gränser som tar emot glasögonen för att skicka till behövande i Nicaragua. Insamlingen startade på nytt den 8 oktober i samband med FN:s världssynsdag men det går bra att lämna in glasögon året om.

– Vi vill hjälpa till på det sätt vi kan. Glasögon kan vara avgörande för ens framtid och många har inte råd att gå till en optiker, säger Maria Larsson som är butikschef på Synoptik i Ingelsta.

Utprovning på plats


Vid förra årets insamling skänkte svenskarna 47 629 par glasögon. I år är målet 65 000 par. Optiker utan gränser tar med sig glasögonen på en resa i vår. På plats genomför de undersökning och utprovning av glasögon. Alla styrkor är användbara och man tar också tacksamt emot solglasögon, med eller utan styrka. Om det blir några glasögon över efter att Optiker utan gränser varit i Nicaragua kommer de att lämnas till den svenska hjälporganisationen Vision for All.

Stort engagemang

Maria Larsson berättar att intresset är stort bland kunderna. Många vet inte vad de ska göra med sina gamla glasögon och de vill inte slänga dem.

– Vi har fått in säckvis av glasögon, säger Maria glatt och visar en stor svart säck full med avlagda glasögon.