Gemensam kamp mot terrorismen

- Krönika

För att visa medkänsla och solidaritet med Frankrike och det franska folket som drabbats så hårt av Daesh och deras besinningslösa terrorism stoppades klockspelet i Norrköpings Rådhus och flaggor hissades för att sedan falla en tredjedels stång i måndags.

Säkerhetsavdelningen i kommunen följer nu råd anvisningar om skärpt vaksamhet som påbjudes i de flesta av EU:s medlemsländer. Det är inte enbart i Libanon, Irak och Frankrike som oskyldiga människor drabbas av hjärntvättade brottslingar med sprängbälten och skjutvapen. Terrorismen finns överallt.

Dessutom inrättade kommunen i veckan en ny tjänst för samordning av kommunens insatser i flyktingmottagandet och även en politisk styrgrupp för snabbare hantering och beslut i arbetet med flyktingmottagningen i Norrköpings kommun. Ett bra mottagande av våra nya medborgare som flytt från ondskans trakter är en grundförutsättning för att man inte ska kunna rekrytera Daeshkrigare och självmordsbombare.

Bekämpa Daesh på hemmaplan

Enligt uppgifter från den svenska säkerhetspolisen har har flera hundra personer värvats från Göteborg, Örebro och andra städer för att kriga mot legitima statsbildningar i Mellersta Östern. Samma myndighet rapporterar också att det finns drygt hundra ”hemvändande brottslingar” i Sverige just nu. Den så kallade Islamiska Staten rekryterar, oftast via nätet, unga män i områden där utanförskapet är stort och arbetslösheten hög.

När nu de demokratiska staterna bekämpar Daesh i Syrien och Irak i luften och på marken kan det vara värt att fundera över vad Europas länder kan göra på hemmaplan.

Vi gör uppenbarligen inte tillräckligt mycket för att stoppa flödet av terrorister. Skärpt lagstiftning mot människor som åker utomlands för terrorhandlingar hjälper mer än skärpt gränskontroll. Kommunala program för att motverka segregation och arbetslöshet hjälper mer än stängda gränser.