• Staffan Danielsson.

Ge kommunerna rätt att reglera tiggeri

Sverige är ett välfärdsland, där människor inte ska behöva överleva genom att tigga på gator och torg. De mest utsatta i samhället ska ha ett grundskydd genom vår socialtjänstlag.

Jag har några gånger givit uttryck för min uppfattning om den nya verkligheten i Sverige, att ett antal tusen rumäner, främst, ständigt reser till Sverige för att tigga på gator, utanför affärer, på tunnelbanor med mera.

Jag tänker i denna fråga i samma banor som exempelvis förre statsminister Göran Persson och Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson givit uttryck för liksom Expressens ledarskribent Anna Dahlberg och ledarskribenten Carolin Dahlman i Kristianstadsbladet liberal.

Folkopinionen

Sverige är ju en demokrati, folkvälde. Där ska debatten vara öppen och livlig med många uppfattningar som kan brytas i en löpande dialog. Men till slut måste frågor landa i beslut, t ex att acceptera den nya tiden med många som tigger, eller ej. Ytterst är det riksdagen som tar besluten, men folkopinionen ger ofta avtryck i riksdagen.

För några år sedan ville en väljaropinion på runt 70 procent anpassa våra migrationsregler i EU-riktning men 7 partier vägrade att lyssna på det, med resultat att SD nu är upp runt 18 procent i väljaropinionen, trots att regeringen och moderaterna sedan skärpte reglerna plötsligt och kraftigt.

Jag har rätt länge förespråkat att besluten över att reglera tiggeriet borde decentraliseras till kommunerna. Om inte åtgärder vidtas utan tiggeriet ska upphöra genom att Rumänien och Bulgarien får ordning på sin ekonomi och kan lyfta de många extremt fattiga, däribland romerna, så att behovet att resa till Sverige för att tigga inte längre finns, torde tiggeriet tyvärr fortsätta under överskådlig framtid.

Köra i väggen?

Ska vi nu köra i väggen ännu en gång och såga medborgarnas uppfattning som de flesta partierna nu gör?.

Jag tror alltså inte det.

 

Staffan Danielsson
Centerpartist och riksdagsledamot