• Runt om i Söderköping blir man varse om gästabudet som äger rum i slutet på augusti. Foto: Leif Larsson

Gästabud som innehåller det mesta

I slutet på augusti förvandlas Söderköping till en stad med medeltids- och vikingasnits. Då är det nämligen dags för Söderköpings gästabud för nionde året i rad.

– Vi har vuxit hela tiden, kanske inte varje år men visst är det en stadig trend, klargör Korp Wallman, projektledare för arrangemanget.

Det hela äger rum 29-31 augusti och programmet är digert alla tre dagarna. Dessutom ingår en nordisk festival med medeltida musik 28-31 augusti. Hela Söderköping fylls med aktiviteter. Det finns mycket att se, höra på, uppleva, prova, äta och i princip flytta sig tillbaka ett antal hundra år i tiden. Både vuxna och barn kan ha nöje av gästabudet.

Missa inte

Det är mycket som man inte bör missa enligt Korp Wallman.

– Inte minst marknaden, där finns mycket att se. Inte heller eldshowen eller tornerspelet bör man missa. Det är de stora grejerna. Sedan kan man prova många aktiviteter och även äta mat med ett upplägg av medeltida och vikingastuk.

På schemat som är enormt späckat så finns en del programpunkter med mer eller mindre fantasifulla namn som Gyckel med Bastardus, Yngve Trötts bågskyttetävling och en eldshow som kallas Folk, fä och flammor.

En annan värld

Flera hundra personer är involverade, allt från volontärer till artister. De gör insatser före, under och efter tredagarstillställningen.

– Gästabudet bygger inte på något som hänt ett specifikt år. Men sådana här händelser, marknader där det också förekom mat och underhållning, fanns förr i tiden. Vårt mål är att skapa en rolig begivenhet där besökarna får en känsla av en annan värld, förklarar Korp Wallman.

Finns det några problem inför evenemanget?

– Det finns alltid småsaker att ta tag i men vi har full kontroll. Allt ordnar sig, avrundar Korp Wallman några veckor innan Söderköping invaderas av forna tider.