• Per-Erik Störe med kollegan Nicklas Jansson. Foto: Kajsa Nilsson
  • Många garageportar är tillverkade i stål med polyuretanisolering. Här är en port i genomskärning. Foto: Kajsa Nilsson

Garageportsfirma öppnar visningslokal

Nu har Garageportexperten öppnat en visningslokal på Ingelsta handelsområde i Norrköping. Det är Team Störe med Per-Erik Störe i spetsen som ligger bakom etableringen.

– Vi var från början sju killar som arbetade med att montera Crawfordportar och vi bildade en ekonomisk förening tillsammans. 1995 bildades Garageportexperten som aktiebolag och i år firar vi alltså 20 år, säger Per-Erik Störe som precis blev utnämnd till årets franchisetagare inom Garageportexperten 2014.

Hans första anläggning låg i hemorten Finspång. På den tiden fanns det inte många andra alternativ i regionen och folk åkte således långväga för att få titta på portarna. Så småningom öppnade han också en visningslokal i Nyköping och nu är Norrköping senaste tillskottet. Tidigare ägde han dessutom visningslokalen i Linköping men den såldes till en anställd i firman. Huvudkontoret för Garageportexperten är i dag i Linköping, där sitter kedjans vd.

Det som började med sju garageportmontörer har växt och nu finns kedjan på 43 ställen i Sverige, ägda av sammanlagt 24 bolag. Målet är att man inom kedjan ska montera 18 000 garageportar om året.

– Det tar ungefär en arbetsdag att montera på plats hos kunden, förklarar Per-Erik Störe och berättar att hans Team Störe som mest hunnit med att montera 1 300 portar på ett år. I dagsläget är de åtta medarbetare, men de planerar att utöka med en eller två personer inom en tvåårsperiod.

Bra svensk kvalitet

I sortimentet finns de ledande svenska garageportarna och ett par tyska.

– Vi har sju avtalsleverantörer. De svenska leverantörerna håller bra kvalitet tycker jag, säger Per-Erik Störe och tillägger att de kinesiska inte alls är av samma goda kvalitet.

Det mesta av sortimentet hos Garageportexperten är stålportar med polyuretanisolering och portarna finns i tre utföranden; takskjutportar, vipportar och slagportar. De har alla tre olika öppningsanordningar. Många kunder väljer i dag att installera en port med motor.

– De vanligaste portarna är vipportar, de balanseras med fjädrar. Många av de portar vi byter ut nu har efter 30-40 år börjat ruttna i träet, förklarar han.

Sedan rut- och rot-avdragens intåg i Sverige har många nya företag startats. För Per-Erik Störes del har rot-avdraget gjort arbetssituationen bättre.

– Tidigare fick jag många frågor om att sälja svart. Det får jag inte längre och det är jättebra!

Kajsa Nilsson

kajsa.nilsson@norrkopingsmagazinet.se