• Ett gäng långlöpare i Tjalve IF förbereder sig för att tolv kilometer långt löppass i Vrineviskogen. Foto: Leif Larsson

Gänget som gärna löper långt

Långlöparna i Tjalve IF springer tillsammans tre dagar i veckan. Allt från intervallträning till medel- och långdistans. – Att springa blir som ett gift, oklart varför, säger Mikael Grip, en av löparna, med ett skratt. Det är torsdagkväll och dags för ett tolv kilometer långt löppass i Vrinneviskogen.

Tio personer från Norrköpingsklubben Tjalves avdelning som kallas långlöparna är på plats vid Tjalvegården för att ge sig ut under elljuslamporna i bitigt marsväder.

– Jag försöker köra ett pass som dagen, det känns konstigt om jag inte är ute en dag, påpekar Mikael Grip. Håkan Olofsson är en annan som gärna ger sig ut i skogen. Han ger sin syn på löpningens välbehag.

– Löpning är en bra motionsform. Det är samtidigt en slags terapi, ett bra sätt att skingra tankarna. Man mår bättre när man rör sig. Visst får man en del skavanker ibland men det är bättre än att vara inaktiv, fastslår 62-åringen. Långlöparna är en brokig samling. Elitlöpare och motionärer, både kvinnor och män och allt från tonåringar till de som är uppåt 70 år.

– Vi delar upp oss i olika grupper efter det tempo man håller, förklarar Håkan.

Olika pass

Träningspassen är således av olika sort. På tisdagar är det intervaller som gäller och vintertid sker det inne i Stadium Arena. På torsdagar är det pass på 8-15 kilometer och på söndagar gäller riktigt långa sträckor, då löper man 20-30 kilometer.

– Det är bra att springa långpassen med andra. Själv skulle man knappast klara det, konstaterar Daniel Näkne. Många av långlöparna kör egna pass vid sidan om klubbens anordnade varianter. Även olika lopp är populära bland medlemmarna, som exempelvis Kraftloppet i Finspång, Kanalrundan i Söderköping, halvmaran i Berlin och Stockholm maraton.

Med på tåget

Ingen behöver leta efter lopp, det anordnas omkring 600 i Sverige varje år. Tjalve är med på tåget.

– Vi arrangerar Vårruset för tjejer, Grabbhalvan, ett stadslopp och ett lopp för de som är yngre, berättar Elias Arshi, ordförande i Tjalve IF. Långlöparna har hållit på i flera decennier och antalet utövare har varit ganska stabilt på senare år. Löpning har dock i allmänhet blivit populärare och Tjalve vill hänga på trenden och få fler som springer. Ett sätt är att marknadsföra Vårruset mer.

– Vi har utsett cirka tio ambassadörer som ska sprida Vårrusets budskap. Dessutom samarbetar vi med sponsorer och bjuder vi in till fyra träningar där tjejer kan träna gratis, få en present och en del träningstips. Responsen på de fyra passen har varit stor, det verkar bli väldigt många som kommer, redogör Elias. På repertoaren finns också ett en mil långt seedningslopp inför Göteborgsvarvet som kan ge bättre startposition i halvmaran i Göteborg i maj.

Dessutom kan man på klubbens Facebooksida få tips av Elmina Saksi på olika övningar för att bli en bättre löpare. Långlöparna är för övrigt i en förändringsprocess. Träningsupplägget ska bli tydligare och tanken är att skapa fler träningspass.

– Tjalve har både sektioner för orientering och friidrott och vi ska försöka utnyttja varandras styrkor mer och ha fler träningar ihop, upplyser Elias Arshi.