• Gunnar Casta ståendes framför en vägg som de har besmyckat med mycket som har Tjeckien-anknytning. Intresset för ishockey har gjort att legendarer som Jaromir Jagr hänger inramad. Foto: Max Elofsson
  • Meny från 1936 när Mitropa var i sin linda. Foto: Max Elofsson

Gammal restaurang får nya ägare

Sedan 1935 har restaurangen Mitropa funnits i Norrköping. Under hösten har stället bytt ägare, där Vaclav Casta har lämnat över till sin son Gunnar Casta och hans kompanjon Gabro Isa.

Den tjeckiska restaurangen Mitropa har haft nyöppning nu i början av året. Gunnar Casta har tagit över efter sin far och han har planer för att förnya och utveckla verksamheten.

Gunnar och Gabro köpte stället i oktober och sedan dess har en omfattande renovering skett där det mesta mellan golv och tak har bytts ut.

– Vi har fräschat upp det ordentligt och även stolar och bord är helt nytt. Det känns bra, säger den nye ägaren Gunnar Casta.

Lång erfarenhet

Mitropa kännetecknas av typisk tjeckisk mat som exempelvis kan vara schnitzel, knödel, gulaschsoppa och en rad olika grytor. Den tjeckiska maten angränsar en hel del till de närliggande ländernas traditionella rätter, såsom Ungern, Tyskland och Polen. Dessutom har de alltid dagens thairätt och svensk husmanskost på menyn också.

I köket jobbar ett antal kockar som har många års erfarenhet av matlagning. De har även möjligheten att servera lunch i särskild lunchlåda där personer kan komma och hämta lunchen och enkelt ta med sig.

Positiva reaktioner

I dagsläget har det helt och hållet fokus på att servera lunch, men lite senare när de har haft verksamheten igång ett tag så tänker de börja ha öppet på kvällarna också. Detta för att kunna anordna after work:er och det är också tänkt att det framför allt är på kvällarna som den tjeckiska maten ska serveras och den svenska husmanskosten ska vara till lunchen.

Förutom maten så är också tanken att ett stort utbud av tjeckisk öl ska finnas att välja mellan.

– Än så länge har vi bara mött på positiva reaktioner från allmänheten och det är jätteroligt att höra att det har blivit så bra, säger Gunnar Casta.

Avslutningsvis vill han gärna passa på och tacka sin far Vaclav som har gjort ett så stort arbete med restaurangen och har lagt otroligt mycket energi och kraft på att driva den. Precis i samma anda vill Gunnar och Gabro nu fortsätta att driva Mitropa.