• Christina Junge, Eva Agerås och Martina Jagerås arbetar i butiken.
  • Typiska kläder i 40-årsjubilerande butiken Eva.a.
  • Mycket färg - till och med inuti plånböckerna.
  • Svenskdesignade smycken från Magnani.
  • Starka färger piggar upp dagen.
  • Väljer man svart klädsel kan man addera en färgglad sjal.
  • Söta nyckelringar hos Eva.a.

Fyra färgsprakade decennier med Eva

– Jag håller på så länge som jag tycker att det är roligt. Hittills har jag aldrig tyckt att det varit jobbigt att gå till butiken, säger hon och berättar att hon alltid haft personal till hjälp. Just nu har hon två anställda, Cicki Junge och sin egen dotter Martina Jagerås.

– De tidigare medarbetarna har jobbat här tills det varit dags för pension. Två av mina anställda var här i 25 år, berättar Eva Agerås.

Färgglatt en röd tråd

Från början såldes det sybehör, tyger, garn, barnkläder, underkläder och nattkläder till dam. Sedan flytten in till stan har butiken enbart dammode och damunderkläder. Eva Agerås köpte upp den befintliga butiken Lawinett och kombinerade sitt eget och Lawinetts utbud i butiken Eva.a.

Butiken är fylld av plagg i glada färger. Det har varit den röda tråden genom Evas 40 år som butiksägare.

– Jag har alltid varit färgstark och är mån om att hitta plagg i färg. Många kunder säger att de är trötta på svart, säger hon och förklarar att färgerna spelar större roll när man kommit upp i åren.

Gärna naturmaterial

Förutom att kläderna gärna får vara i starka färger har Eva begränsat utbudet till svenska, finska, danska och tyska märken som producerar sina kläder i Europa.

– Jag tycker att det är viktigt att veta var kläderna tillverkas, säger hon. Förutom ursprunget tänker Eva Agerås på kvaliteten och tar gärna in plagg i naturmaterial.

Bland de svenska fabrikaten har hon nyligen tagit in Magnani som tillverkar smycken i Gamla stan i Stockholm. Finska Nanso är ett populärt märke med många färgsprakande plagg i kollektionen. Deras nya designer har bakgrund från välkända Marimekko.

Under de 40 åren i butiken har många modeflugor kommit och gått. Det enda Eva minns tillbaka som hemskt var den orange-bruna eran.

– Allt skulle vara i de färgkombinationerna. Jag sålde även garner så att folk kunde sticka i orange och brunt. Nuförtiden är färgvalen bredare och man kan välja mer, säger hon med lättnad. Hon berättar att vi i vår får se mycket jeanskjolar, trikåkjolar, byxor i 7/8-längd och fina klänningar till vardag och fest.

Med utbildning från Lennings textilinstitut i Norrköping har Eva Agerås god kunskap om klädernas form. Förr brukade hon själv ändra kläderna så att de skulle passa kunderna. Nu för tiden lämnar hon ut det jobbet till skräddaren som huserar i samma byggnad som butiken.