• Johan Bergerfalk, projektledare för SM-veckan i Norrköping 2016 Foto: Irina Fallakha
  • Här ska en tv-studio byggas. Foto: Tommy Pettersson

Fullt upp inför SM-veckan

SM-veckan kommer att hållas för första gången denna sommar 6-13 juli i Norrköping. Nu håller arrangörerna på att förbereda sig för fullt inför det storslagna arrangemanget. Mästerskap i cirka 50 idrotter och omkring 7000 aktiva deltagare ska göra upp om medaljerna.

Mycket arbete återstår för att organisera Sveriges största idrottsliga evenemang på högsta nivå. Riksidrottsförbundet och Sveriges Television är två huvudarrangörer i nära samarbete med kommunens starka näringsliv. Grundtanken runt SM-veckan är att främja sporten och skapa en spännande upplevelse för både åskådare och deltagare. Tv-kameror kommer att filma varje ögonblick av idrottsevenemanget, berättar Johan Bergerfalk som projektledare för SM-veckan på Norrköping kommun.

– Många av turneringarna under mästerskapet kommer att sändas live på SVT så att man inte behöver åka runt i hela länet eller hela kommunen. Vi bygger en tv-studio i centrum av Norrköping vid vattnet. Sju kameror kommer stå riktade och vi fokuserar på till exempel Grand Hotell, Rådhuset och andra viktiga objekt som deltar i SM-veckan. Vill vi visa så mycket av staden som möjligt, så att blir roligt att titta på.

Här är några sporter som kommer att presenteras på mästerskapet: bangolf, bowling, casting, friidrott, islandshästridning, kanotpolo, orienteringsskytte, tai do, öppet vatten och många andra intressanta idrotter. 150 volontärer är redo för att jobba under SM-veckan.

Idrottskalaset

Under SM-veckan ingår också massor av familjeaktiviteter och konserter på Idrottskalaset. Det är en jättestor folkfest som kommer att hållas på Tyska Torget i Norrköping.

– Idrottskalaset är ett gratis arrangemang under SM-veckan och är fyllt med en rad aktiviteter för alla barn och vuxna, säger Johan Bergerfalk, till exempel för unga besökare kan det vara kul med "Bamse öppet". Till denna folkfest vill vi locka största möjliga antal gäster. Arrangemanget erbjuder en serie av konserter med känds svenska artistnamn. Hittills släppta akter till Idrottskalaset är Miriam Bryant, Hoffmaestro och Norlie & KKV.

SM-veckan beräknas locka ungefär 60 000 besökare och turister, det kommer att påverka stadens ekonomi positivt. Stadens infrastruktur är väl utvecklad, försäkrade arrangörerna. Det finns ingen tvekan att Norrköpings restauranger och hotell kommer att kunna ta emot gäster på bästa sätt.