• Mattias Ravander, S-politiker i Söderköping, hoppas och tror att kf-sammanträden och minifolkomröstningar på nätet blir verklighet i Söderköping inom en snar framtid. Foto: Söderköpings kommun

Fullmäktige och folkomröstningar på nätet?

Kommunfullmäktiges sammanträden och minifolkomröstningar på internet. Det är två saker som kan bli verklighet i Söderköping framöver.

Mattias Ravander (S), kommunstyrelsens andre vice ordförande i Söderköping, har lämnat in en motion med förslaget att kommunfullmäktiges sammanträden sänds på nätet, i webb-tv.

– En tjänsteman utreder vad det skulle kosta och vilken teknik som ska beställas. Förhoppningsvis blir första sändningen under första sammanträdet efter valet, den 22 oktober, säger Mattias Ravander.

Han tycker att denna för Söderköping nya variant handlar om både demokrati och tillgänglighet för medborgarna.

– Det är numera kutym i Sverige med sammanträden på nätet. Det är ett bra sätt att nå ut och att hänga med i utvecklingen när det gäller både demokrati och sociala medier. Kanske måste också politikerna skärpa sig då och vara mer varsamma vad de säger på sammanträdet, påpekar socialdemokraten.

E-petitioner

Söderköpings kommun ska framöver göra om sin hemsida och bland annat den del som handlar om medborgarinflytande. Det som kallas Åsiktstorget ska bort.

– Det blev som en klagomur där medborgare talade om vad som var fel och ville att det skulle åtgärdas direkt. Det blev svårt för politikerna att medverka på ett meningsfullt sätt.

Mattias Ravander tycker att det även framöver ska finnas möjlighet för medborgarna att klaga på akuta saker men han efterlyser också en annan typ av forum. Ett där det diskuteras konstruktivt om framtiden. Han har en favorit som kallas e-petitioner och som finns i bland annat Borås och Malmö. Mattias Ravander berättar hur det fungerar.

– Medborgare skriver petitioner på nätet i ett angeläget ämne. Sedan kan man rösta på petitionen eller kommentera den under en period på tre månader. Om det blir tillräckligt många röster så tas frågan upp till politisk behandling.

Fler engagerar sig

S-politikern påpekar att inte alla medborgare vill skriva och skicka in förslag eller klaga.

– Att det då är möjligt att enkelt rösta kan vara ett sätt att få fler politiskt engagerade. E-petitionerna blir en slags minifolkomröstning, säger han.

Själva röstningen handlar inte om olika åsikter i frågan utan är ett sätt att se till att den hamnar i den politiska processen. Politikerna fattar som vanligt det slutgiltiga beslutet.

Mattias Ravander tror och hoppas att det här med e-petitioner också kommer till Söderköping.

– Även den här frågan utreds av en tjänsteman just nu, upplyser han.