• Roger Johansson till höger och hans kollega på en av Euromasters anläggningar i Östergötland. De berättar att de byter däck på mellan 60 och 70 bilar på en dag.

Full fart i däckverkstan

Det råder högsäsong för dem som handlar med och byter däck på stora och små bilar i och med att det är obligatoriskt att han sommardäck på sin bil.
Roger Johansson är filialchef på en av Euromasters anläggningar i Östergötland. En man som jobbat länge med däck och allt kring hjulskiften och däckbyten. Nu råder det högtryck för Roger och hans mannar.
En bil i kvarten
-Vi kanske byter däck på mellan 60 och 70 bilar på en dag. Det brukar ta en kvart per bil men om det är en lastbil så kräver det så klart en större insats, säger Roger med lugn i rösten. Här har vi nämligen en man som vet precis vad han pratar om.
-Jag upplever att många ser till sina däck men när det kommer till mönsterdjup så kanske det finns lite mer att önska. Många har inte koll på vad det är som gäller och kanske inte heller hur viktiga ett däcks egenskaper är för hur bilen uppför sig på vägen. Försäkringsbolagen har även börjat titta lite mera på det här med vilka däck en bil som varit inblandad i en olycka haft. Det har kommit nya EU-regler i denna fråga och om jag får spekulera lite så kommer det nog än fler bestämmelser i samma anda.
På Euromaster kan man även förvara sina vinterdäck tills det är dags att plocka fram dem igen. Det kostar bara en dryg hundralapp per månad och år och då tvättas och pysslas vinterdäcken om på bästa sätt.
-Det här tycker jag är en riktigt bra service och dessutom så har nog inte alla plats hemma i sina garage att förvara fyra stycken skrymmande däck på fälg, avslutar Roger Johansson.

Rogers däckbytarskola

•  Se till att nav och fälg är ordentligt  rena. Ha också alla bultar och muttrar  framme i annat fall kan det bli problem.
• Kolla mönsterdjupet. De bästa däcken bak.
• Se till att ha handbromsen i och att klossa bilen ordentligt. Många skadar sig och sin bil när den glider av domkraften.
• Var ute i god tid, kör du omkring med vinterdäcken för länge kan det bli böter.
• Man kan alltid lämna in sin bil för däckbyte hos en expert, då vet man att det    blir bra och ordentligt gjort.