• Niloofar Mosavar Rahmani och Gohar Mosavarrahmani från Norrköping ser fram emot VM på hemmaplan. Här visar de upp några av de många frisbee-varianter som finns. Foto: Leif Larsson

Frisbeestjärnor laddar för VM

För två år sedan plockade deltagare från Norrköping 15 medaljer i frisbee-VM på hemmaplan. I sommar arrangerar Norrköping VM igen.
– Vi hoppas kunna ta fler medaljer den här gången. Om det går är en annan sak, konstaterar Niloofar Mosavar Rahmani, som erövrade fem guld och två brons och tog hem sjukampen i senaste VM.

Tidningen har träffat Niloofar och hennes syster Gohar Mosavarrahmani för frisbee-snack. Båda tävlar för KFUM Norrköping frisbeeklubb. Niloofar var VM-drottning 2013 i den svåraste öppna klassen och Gohar plockade tre medaljer, en av varje valör i masterklassen, för kvinnor över 35 år.

Nu ska de åter mäta sitt kunnande med deltagare från andra länder. Sverige och USA har dominerat sporten men nu sticker länder som Finland och Tyskland upp. I VM ingår sju grenar: Precision, Längd, Discathon, Discgolf, Double Disc Court, Fristil och Self Caught Flight. I fristil och DDC tävlar man i par. Den som har bäst poäng totalt i de sju grenarna blir frisbee-mästare, det mest ärofyllda guldet.

– Golf, längd och SCF är mina favoritgrenar, säger Niloofar.

– Jag gillar allt utom diskathon. Det är för mycket springa, inflikar Gohar.

Många egenskaper

VM avgörs på Himmelstalundsfältet och i Folkparken 18-25 juli. Vid VM 2013 kom 100 deltagare från sju länder.

– Målet är fler länder och fler deltagare. Vi kan ta emot 150 tävlande men 120 är lagom. Nytt i år är att vi har en juniorklass och en extra tävlingsdag. Vi har också två finaldagar, en på varje tävlingsplats, berättar Niloofar. Systrarna är rutinerade frisbee-spelare. De har varit med i VM förr och de började kasta frisbee 1994.

– Vi började samtidigt och jag drog in Niloofar, säger Gohar med ett leende. Frisbee-grenarna är varierande så det krävs många och olika egenskaper för att bli bra i var och en. Snabb, uthållig, smidig, konditionsstark, prickssäker samt tekniska och taktiska färdigheter.

– Man måste också kunna kasta oavsett väder. I regn kan det vara svårt, förklarar Gohar.

– Det är intensivt att tävla i sju grenar i en vecka så det gäller att vara mentalt stark, inflikar Niloofar.

Hur långt kan man då kasta en frisbee? Frisbeestjärnorna vet.

– Jag har världsrekordet för damer, det är på 162 meter, upplyser Niloofar. – Jag har kastat 121 meter, det är en meter från världsrekordet i masterklassen, inskjuter Gohar.De pekar på flera fördelar med frisbee-sporten. Som att den kan utövas spontant och av alla åldrar och man kan vara i naturen.

– Det är en billig sport. Min dyraste frisbee kostar 150 kronor, omvittnar Niloofar. Systrarna ser fram emot VM och tror på framgång och hoppas på mycket publik.