• På en varm sommardag uppskattas en badtur av både hästar och ryttare. Foto: Therese Windisch
  • Instruktioner och genomgång sker innan ridturen. Ovanför syns även den lilla stugbyn med fantastisk utsikt. Foto: Linn Strelin
  • Gibraltar gård är inte bara till för de hästintresserade. Här kan man även endast koppla av och njuta av den vackra naturen. Foto: Linn Strelin

Fridfull upplevelse från hästryggen

Att få uppleva den vackra naturen vid Roxens norra strand uppifrån ryggen av en häst, det är en känsla som är till för alla. Van som ovan, ung som gammal.

Strax intill Roxens norra strand ligger gården Gibraltar. Där bor Therese Windisch med sina 30-tal islandshästar. För 21 år sedan startade hon verksamheten som i dag består av turridning och ridläger. Turridningen görs ute i de natursköna skogarna med varierand terräng. Under turen rider man över härliga fält, skogsstigar, grusvägar samt, om vädret tillåter, även på en strand bredvid Roxens vatten. Har man tur vill hästarna även gå i och plaska.

- Jag har alltid velat jobba med djur. Så när jag var tjugo år gick jag en starta eget kurs. Sen tog jag ett kvinnolån och åkte till Danmark. Där köpte jag flera islandshästar som jag kunde använda i verksamheten, säger Therese Windisch.

Hästantalet mäter i dag till 28 stycken fyrbenta vänner. Men det är bara 18 stycken som går med på turridningarna. Resten är unghästar som förhoppningsvis ska fungera i verksamheten inom den närmaste tiden. Den äldsta hästen som fortfarande gästar på de behagliga turerna är Numi, hela 28 år gammal.

- Det viktigaste är att djuren mår bra. Här har hästarna en bra utrustning med kvalitetssadlar. Jag tror det är mycket det som gör att de håller så länge som de gör, säger Therese.

Turridningarna är till för alla. Nybörjare som rutinerade elitryttare, bara man inte väger mer är 90 kilo. I en grupp med nybörjare är antalet ryttare max sju stycken. Men när det väl kommer till en mer hästvan grupp så kan antalet stiga till ungefär tolv. Ritterna anpassas sedan efter ryttarens förmåga. De flesta brukar dock kunna rida hästarna i alla gångarter mot slutet av ridturen. Man hinner trots allt göra sig någorlunda hemmastadd i sadeln under den 1,5 timmen som en vanlig turridning varar. Men vill man öka längden så finns även en tvåtimmarstur eller till och med en dagstur att tillgå för den våghalsige.

Utöver turridning erbjuder Gibraltar även ridläger, kajakuthyrning samt möjlighet att låna en stuga i den lilla stugbyn som finns på gården.

- Det är skönt för folk att komma bort. Här kan man bo i ett par dagar, rida och paddla kajak. Turridningen erbjuder vi även året om i skillnad mot våra ridläger som bara sker på sommaren, säger Therese.